Съдържание

Посетители

В момента има 241  гости и няма потребители и в сайта

Новини

РИОСВ-Благоевград извърши проверка във връзка с постъпили жалби и сигнали на „зеления телефон“ за замърсяване на атмосферния въздух

Експерти на РИОСВ-Благоевград на 13.06.2014 г. извършиха проверка в стопански двор, кв. „Струмско"- гр. Благоевград, собственост на „Бори" ЕООД във връзка с постъпили сигнали на „зеления телефон" за замърсяване на атмосферния въздух с прах и пушек от дейността на инсталация за производство на пелети.


При извършената проверка е констатирано, че на производствената площадка на дружеството се извършват следните дейности:

  1. Производство на бетонови изделия – тротоарни плочки, циментови бордюри, коминни тела, циментови колове и др.
  2. Производство на пелети от дървесни трици. Дружеството притежава Разрешение за строеж №204/10.07.2013 г., издадено от Главния архитект на община Благоевград за комплексен проект за инвестиционна инициатива с части:
  • ПУП – ПЗ за ниско свободно застрояване за имот с идентификатор 04279.104.3, в местността „Песока" по КК на община Благоевград, одобрен със Заповед №766/10.07.2013 г. на Кмета на община Благоевград;
  • „Сграда за производство на пелети и брикети, складова база, магазини, офиси и битови помещения" в имот с идентификатор 04279.104.3, в местността „Песока" по КК на община Благоевград.

Дружеството е уведомило РИОСВ – Благоевград за инвестиционното си намерение „Производство на пелети и брикети, склад за строителни материали, бетонови изделия, магазини, офиси и битови помещения", предвидено да се реализира в ПИ с идентификатор 04279.104.3 по одобрената КК на гр. Благоевград. С писмо изх. №265(1)/02.02.2014 г. РИОСВ се е произнесла, че инвестиционното предложение не подлежи на процедура по реда на глава VІ от ЗООС (ДВ бр. 91/2002 г. с изм. и доп.).

По време на проверката не се извършва производствена дейност – производство на бетонови изделия и производство на пелети. На инсталацията за пелети се извършват довършителни монтажни дейности.

За производството на бетонови изделия се ползват цимент и пясъчни фракции. Цимента за производство се съхранява в силоз с вместимост 22 тона, като разтоварването му се извършва с ръкав. Фракциите се съхраняват на открито. За дейността е обособено хале - затворено от три страни.

При извършената проверка не се представят Удостоверения за въвеждане в експлоатация по реда на ЗУТ за горецитираните обекти/дейности. Дадено е предписание на дружеството да не се извършва производствена дейност до представяне на документи, доказващи законово въвеждане в експлоатация на цитираните обекти/дейности. За изясняване законността на цитираните обекти/дейности на 18.06.2014 г. РИОСВ – Благоевград е уведомила ДНСК – София, РДНСК – Югозападен район и Община Благоевград.

При извършена повторна проверка на 24.06.2014 г. е констатирано, че на обекта не се извършва производствена дейност и инсталацията за производство на пелети на работи.