Съдържание

Посетители

В момента има 372  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Сепариране на отпадъци от опаковки

Близо 70 тона хартия, 59 тона пластмаса и 42,5 тона стъкло са събрани за месеците януари и февруари в серпариращата инсталация в с. Зелен дол. Това е първата инсталацията за сепариране на разделносъбраните отпадъци от опаковки на територията на Благоевградска област и действа от началото на 2010 г. Капацитета й варира между 3 и 7 тона на ден в зависимост от вида на сортираните отпадъци.

В инсталацията се извършва сортиране и първична обработка на разделно събраните отпадъци от опаковки от общините Благоевград и Сандански.

Separirashta_instalacia1 Separirashta_instalacia2 Separirashta_instalacia3
  • В 14 –те общини в Благоевградска област, системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки са изградени и функционират в 13 от тях. Сключените договори са с “ЕКОПАК - България” АД и “РЕ ПАК” АД. Изключение прави община Петрич, където няма сключен договор с организация по оползотворяване и не се извършва разделно събиране на опаковките.
  • През 2009 г. РИОСВ извърши инвентаризация на селищните системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Инвентаризацията обхвана общо 83 населени места в Благоевградска област. Системите функционират по-добре в точките, на които са поставени и контейнери за смесени битови отпадъци, констатираха експертите. В отдалечени от общинските центрове райони, с малка честота на извозване, контейнерите за разделно събиране са препълнени и съдържат смесен отпадък. Не са малко и случаите на посегателството върху съдовете (кражба или увреждане на контейнери) от неправомерни действия на граждани. Смесването на битови отпадъци с разделно събрани фракции остава основен проблем на системите за разделно събиране.