Съдържание

Посетители

В момента има 258  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Компетенции на органите на МОСВ при намиране на мъртви птици

Съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Регионалните инспекции по околната среда и водите са компетентни органи за разпореждане с екземпляри от защитени видове животни, намерени мъртви или в безпомощно състояние.

В тези случаи, законът предвижда с екземпляра да се процедира по няколко начина:

  • пускане на свобода в подходящ район;
  • изпращане за лечение или отглеждане в спасителен център, ветеринарна клиника или зоологическа градина;
  • предоставяне на научна организация или училище или природонаучен музей за изследване или попълване на учебни сбирки;
  • оставяне на мястото, където е намерен или убит.

Предвид констатирания случай на птица, заразена с вируса на птичи грип в с. Константиново – община Камено, област Бургас, РИОСВ ще изпълнява разпоредбите на чл. 39, ал. 2, т. 4 от Закона за биологичното разнообразие , а именно птицата да се оставя на мястото, където е намерена, като за това да ще бъдат уведомявани незабавно съответните компетентни органи – Областните дирекции по безопасност на храните.
На интернет страницата на Българска агенция по безопасност на храните е публикувана Инструкция за намаляване до минимум на риска от заразяване на хора при контакт с птици, заразени с високо патогенна инфлуенца (птичи грип).
Най-важното, което гражданите трябва да знаят е, че птицата не трябва да се пипа, независимо от състоянието, в което се намира, с оглед намаляване на опасността от заразяване и пренасяне на вируса.