Съдържание

Посетители

В момента има 424  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2023 г.

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

документация за Уведомление за „Проект за изменение на Общ устройствен план (ОУП) на община Благоевград за поземлени имоти с идентификатори 00134.10.63 и 00134.10.12, местност Чуката по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Изгрев, община Благоевград, област Благоевград с цел предвиждане на жилищна устройствена зона с малка височина със занижени параметри - „Жм1“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Основната цел на проекта на изменение на ОУП на община Благоевград, одобрен с Решение № 27 по Протокол № 3 от 25.02.2011 г. на Общински съвет- Благоевград за поземлени имоти с идентификатори 00134.10.63 и 00134.10.12 по КККР на с. Изгрев е предвиждане на жилищна устройствена зона с малка височина със занижени параметри - „Жм1“ със следните устройствени показатели:
- Максимална стойност на Кинт – 0.9;
- Плътност на застрояване – максимум 40%;
- Плътност на озеленяване – минимум 40 %;
- Височина на застрояване – до 8 м.
Изработването на Проекта за изменение на ОУП на община Благоевград е допуснато с Решение №272/31.05.2023 г. на Общински съвет - Благоевград.
След промяна на устройствената зона, бъдещите инвестиционни намерения са свързани с жилищно строителство.
Изменението на ОУП се отнася за имоти с идентификатори 00134.10.63 и 00134.10.12 и обща площ 11625 кв. м по КККР на с. Изгрев, предвид което изменението се счита за незначително и съгласно разпоредбите на чл. 2, ал. 2, т. 2 от Наредбата за ЕО подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО.
Проектът за изменението на ОУП на община Благоевград, следва да се одобрява от Общински съвет на община Благоевград, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

От извършената справка относно местоположението на имотите, предмет на настоящия проект за изменение на ОУП на община Благоевград се установени следното:
Настоящият проект за изменение на ОУП на община Благоевград не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитена зона като част от европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).
Проектът за изменение на ОУП на община Благоевград за поземлени имоти с идентификатори 00134.10.63 и 00134.10.12 по КККР на с. Изгрев, община Благоевград, с цел предвиждане на жилищна устройствена зона с малка височина със занижени параметри - „Жм1“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп.) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитени зони по чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка (ЕО) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявения проект с предмета и целите на опазване на защитените зони, ще се произнесем на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
В същата следва да се съдържат данни за вида и начина на трайно ползване на имота към момента.