Съдържание

Посетители

В момента има 198  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2012 г.

Съобщение № 10/2012 г.

инвестиционно предложение:„Изграждане на площадка за отпадъци от черни и цветни метали, които не притежават опасни свойства” в УПИ І в кв. 15 по регулационния план на с. Бело поле – Промишлна зона, Община Благоевград, Област Благоевград

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (приета с ПМС № 59/2003 г., посл. изм. с ПМС № 65/ 2010 г., публ. Дв. бр. 29/2010 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

С инвестиционно предложение се предвижда изграждане на оранжерия с площ 700 м2, офис и сондажен кладенец. Намерението за добив на подземни води с годишен обем на добиваната вода под 10 млн. куб. м е включено в т. 10, буква “н” от Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Съгласно чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).

Компетентен орган за преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС е директорът на РИОСВ, гр. Благоевград. Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие

Гореописаното инвестиционно предложение е предвидено да се реализира в границите на защитена зона “Рупите” с идентификационен код BG0002098 за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на Министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 28/13.04.2010 г.).

Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираната горе защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп., ДВ, бр. 81 от 2010 г., изм. ДВ. бр. 3 от 2011 г.).

При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 3 и ал. 5, във връзка с ал. 1 от Наредбатаза за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона “Рупите”, определен със заповед № РД – 282/16.03.2010 г. на Министъра на околната среда и водите, както и спрямо плана за управление на речните басейни в Западнобеломорски район 2010 – 2015 г., въз основа на становище, заведено в РИОСВ – Благоевград с вх. №380(2)/14.02.2012 г.)

След анализ на представената информация и документация и на основание чл. 40, ал. 3 от горецитираната Наредба за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху местообитания на видове птици, предмет на опазване в защитена зона “Рупите”. Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Настоящата преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие да бъде взета предвид при постановяване на решението за преценяване на необходимостта от ОВОС.

Копие от писмото е изпратено до кметовете на Община Сандански, кметство с. Струма и до Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград.