Съдържание

Посетители

В момента има 360  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2011 г.

Съобщение № 11/2011 г.

ВЪЗЛОЖИТЕЛ: ЕТ”НИКО-5-ВИТАЛИЙ ЗОЛОТАРЬОВ”, ОБЩИНА РАЗЛОГ, С. БАНЯ

документация за инвестиционно предложение: Изменениe на инвестиционно предложение за изграждане  на  МВЕЦ  на  течащи  води  на  р. Белишка,  в  землището на  гр. Белица,  община  Белица, област Благоевград”

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (приета с ПМС № 59/2003 г., посл. изм. с ПМС № 65/ 2010 г., публ. Дв. бр. 29/2010 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Инвестиционните предложения за  ВЕЦ са включени в точка 3, буква “з” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 от  Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

Предвижда се изменение на инвестиционното предложение: «Изграждане  на  МВЕЦ  на  течащи  води  на  р. Белишка,  в  землището на  гр. Белица,  община  Белица» за което е извършена  преценка на необходимостта от ОВОС,  като е постановено  Решение № БД-43-ПР/2006 г. и Решение №100-ОС/2008 г. за преценяване на вероятната степен на отрицателно въздействие. Във  връзка  с оптимизиране  на инвестиционното предложение  се  налага  промяна  на  някои от параметрите  на  вече  одобреното инвестиционно предложение.

Промененото инвестиционното  предложение  включващо: изграждане на малка  водноелектрическа  централа  (МВЕЦ) на  течащи  води  на  р. Белишка,  приток  на  р. Места. Предвижда се МВЕЦ да  бъде  изградена  по  класическа  схема  за  ВЕЦ  на  течащи  води  и  предвижда  изграждането на следните  основни  съоръжения:  Водохващане  на  кота дъно  река 995,0 м (не се променя спрямо старото решение) с географски координати N 41? 59? 39,48?,  Е  23? 31? 33,84?, напорен  тръбопровод  с диаметър  Ф 1020 мм (Ф 700 мм по старото решение) и дължина 2450 м  (не се променя съгласно старото решение)  вкопан в траншея  с трасе  по  десния бряг на реката в сервитута на пътя  Белица-Семково,  сграда  на  МВЕЦ  на  десния бряг  на  реката  на  кота  910 м (няма промяна съгласно старото решение)  в имот  № 03504.113.9 собственост на заявителя с географски координати N 41? 58? 24,07?,  Е  23? 32? 08,41?,  и  присъединяване  към  електропреносната  мрежа  20 кВт с подземен кабел в сервитута на пътя с дължина  50 м.  Предвижданата  МВЕЦ  ще  бъде  със  застроено  водно количество Qзастр.= 1,50 м3/сек ( Q = 1,20 м3/сек  по старото решение), мощност  950 кВт (760 кВт по старото решение)  и годишно производство на електроенергия 3,180 млн. кВтч/год ( 2,20 млн.кВтч/год). Координатите са в координатна система WGS 84.

Така описаното инвестиционно предложение се явява  разширение  и изменение на инвестиционно предложение съгласно приложение № 2 на ЗООС и на основание чл. 93, ал. 1, т.2 на ЗООС подлежи на преценяване за необходимост от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).

Приемаме представената документация като информиране на компетентният орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал.1 от Закона за опазване на околна среда (ЗООС) и чл. 4, ал. 1 от Наредбата за ОВОС. 

Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Съгласно представената информация, инвестиционното предложение не попада в защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

От представеният към преписката картен материал, става ясно, че инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа “НАТУРА 2000”, а именно: защитена зона с наименование “Рила – юг” с идентификационен код BG0000630, определена за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, разгледана и одобрена по принцип от Националния съвет по биологично разнообразие, консултативен орган на министъра на околната среда и водите на състояло се заседание на 22.10.2010 г.

Инвестиционното предложение не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Предвид преценката, че изменението на гореупаменатото инвестиционно предложение ще подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС, същото попада и под разпоредбите на чл. 2, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп., ДВ, бр. 81 от 2010 г.), наричана по-нататък “Наредбата за ОС”, поради което за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони по реда на глава трета на Наредбата за ОС.

 

Копие от писмото е изпратено до кмета на  Община Белица.