Съдържание

Посетители

В момента има 243  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2013 г.

Съобщение №52/2013 г.

Инвестиционно предложение: “Производство на пъстърва в пъстървово рибно стопанство „Разлог“, местност „Извора“, имот с идентификатор 61813.182.480 по одобрени кадастрални карта и кадастрални регистри на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.94/30.11.2012 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация, поземлен имот с идентификатор 61813.182.480 с площ 50008 м2 в местност „Извора“ в землището на гр. Разлог е с начин на трайно ползване „Рибарник“, създаден през 50-те години на 20-ти век, като същият се е експлоатирал до септември 2012 г. от „РЕЯ ФИШ“ ООД, гр. София, на който разрешителното за водовземане е с изтекъл срок по данни на БДЗБР – Благоевград.

Рибарника - рибовъдното стопанство е собственост на НЛРС „Съюз на ловците и риболовците в България“, сдружение с нестопанска цел.

НЛРС „СЛРБ“ е отдал под наем имот с идентификатор 61813.182.480 с договор от 08.01.2013 г. на „ЕЛЕВАТ АКВАКУЛТУРИ“ ООД.

С инвестиционното предложение се предвижда производство на 1 000 0000 бр. зарибителен материал и 30 тона риба за консумация в изградените в имота съоръжения.

Водоснабдяването на рибовъдното стопанството ще става чрез съществуващи съоръжения от река Изток.

Водата от водохващането ще преминава през изградената канална мрежа и ще достига до производствените басейни. Зарибителният материал от люпилнята ще се извозва със специализиран транспорт за жива риба до клиентите. В басейните за производство на риба за консумация ще се извършва хранене на рибата до достигането на пазарно тегло, след което ще бъде изваждана и транспортирана до клиентите в лед. Не се предвижда предварителна обработка на рибата.

Заустването на изходните води става след изграден утайник в същото водно тяло (р. Изток).

Липсват данни за технологията и количеството произвеждана риба от собственика в рибарника, както и разрешително за водовземане от повърхностен воден обект от което да е виден и обема на използваната вода от р. Изток, предвид което е трудно да са обоснове дали инвестиционното предложение на „ЕЛЕВАТ АКВАКУЛТУРИ“ ООД е разширение или изменение на инвестиционно предложение по смисъла на ЗООС.

Инвестиционните предложения за интензивно отглеждане на риба попадат в т. 1, буква “е” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС подлежат на преценяване на необходимостта от ОВОС.

Приемаме, че инвестиционното Ви предложение е ново и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).

Приемаме представената от Вас документация като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от Закона за опазване на околна среда (ЗООС) и чл. 4, ал. 1 от Наредбата за ОВОС.

Съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС компетентен орган за преценяване на необходимостта от ОВОС и произнасяне с решение е директорът на РИОСВ, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие

Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на закона за защитените територии.

Съгласно приложената технологична схема, инвестиционното предложение частично попада в границите на защитена зона BG0000625 “Изворо” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802 от 04.12.2007 г. (обн. ДВ бр.107/2007 г.).

Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираната горе защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата  за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).

В представената с  уведомлението, съгласно изискванията на чл. 10 от Наредбата за ОС и приложената допълнителна информация не са посочени изрично координатите на водовземане и заустване. Също така в уведомлението е записано, че за нуждите на инвестиционното предложение не се предвиждат ремонтни или строително - монтажни работи, което е в противоречие с информацията по приложен договор за отдаване под наем от 08.01.2013 г., съгласно който наемателят се задължава да извърши редица подобрения.

За да се извърши оценка за съвместимост по реда на  Наредбата за ОС е необходимо с искането за преценяване на необходимостта от ОВОС да се приложи допълнителна информация.

След представяне на изисканата информация и въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.

Копие от писмото е изпратено до кмета на община Разлог и директора на БДЗБР-Благоевград