Съдържание

Посетители

В момента има 189  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2013 г.

Съобщение №78/2013 г.

Инвестиционно предложение: „Изграждане на микроязовир в имот №032004, местност „Злинска река“, землище на с. Илинденци, община Струмяни, област Благоевград за захранване с вода за промишлени нужди на работилница за обработване на мрамор, находяща се в имот №034001, местност „Злина“, землище с. Илинденци, община Струмяни, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.94/30.11.2012 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Намерението за изграждане на микроязовир с обем 2250 м3 е включено в т. 10, буква «з» от Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗООС и на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).

Компетентен орган за преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС е директорът на РИОСВ, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на закона за защитените територии. Заявената площ, предмет на инвестиционното предложение попада изцяло в границите на защитени зони BG0002003 “Кресна” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД – 748/24.10.2008 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ. бр. 97/2008 г.) и BG0000366 “Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №122/02.03.2007 г. (обн. ДВ. бр. 21/2007 г., изм. и доп.). 

Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираната горе защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата  за ОС, обн. ДВ. бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.). 

При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона “Кресна”, определен със заповедта за обявяването й. 

В представените уведомление, съгласно изискванията на чл. 10 от Наредбата за ОС и приложена допълнителна информация липсват данни за начина на изпълнение, дължината и засегнатата площ от предвидените за изграждане довеждащ и отвеждащ водопровод, вкл. не са описани имотите през които ще преминат. Това затруднява извършването на преценка за вероятната степен на отрицателното въздействие на инвестиционното предложение върху горе цитираната защитена зона. В предвид това е изискано с искането за преценяване на необходимостта от ОВОС да бъде внесена допълнителна информация.

След представяне на допълнителната информация и въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.

ІІІ. По отношение на изискванията на чл. 4а от Наредбата за ОВОС:

Инвестиционното предложение е допустимо с Плана за управление на речните басейни (ПУРБ) на ЗБР 2010 – 2015 г.

Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Струмяни и с. Илинденци.