Съдържание

Посетители

В момента има 380  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2014 г.

Съобщение №42/2014 г.

Инвестиционно предложение: "Изграждане МВЕЦ „Глоговица" на р. Глоговица, землище на с. Брезница, община Гоце Делчев, област Благоевград"

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/11.01.2011 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация с инвестиционното предложение се предвижда изграждане на МВЕЦ на р. Глоговица, при следната схема:
- водохващане на р. Глоговица на кота 1158 м за застроено водно количество 200 л/сек.;
- напорен тръбопровод с дължина 2900 м и трасе покрай стопански път;
- сграда МВЕЦ на кота 808 м;
- ел.провод с дължина 50 м и трасе покрай второстепенен път с. Брезница – местност «Чарка».
Така заявено инвестиционното предложение попада в обхвата на т. 3, буква „з" на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.
ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:
Съгласно информацията в приложената документация и от направената справка относно местоположението на предвидените за изграждане съоръжения (водовземно съоръжение, сграда на МВЕЦ, напорен тръбопровод и ел. кабел) се установи, че същите не попадат в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени две защитени зони, а именно:

  • защитена зона BG0002126 „Пирин Буфер" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-352/11.04.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 48 от 2013 г.);
  • защитена зона BG0002076 „Места" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51 от 2010 г.);
  • защитена зона BG0001021 „Река Места" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802 на Министерски съвет (МС) от 2007 г. (ДВ, бр. 107 от 2007 г., изм. и доп.).

Инвестиционното предложение като предмет на преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) попада под разпоредбите на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за ОС, поради което за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони по реда на глава трета от същата.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, РИОСВ – Благоевград ще се произнесе по вероятността на значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популациите и местообитанията на видовете, предмет на опазване най-близо разположените защитени зони на етапа на внесена от възложителя информация за преценяване на необходимостта от ОВОС.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Гоце Делчeв и с. Брезница и Директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район".