Съдържание

Посетители

В момента има 252  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2016 г.

Съобщение №28/2016 г.

Инвестиционно предложение: „Изграждане на млекопреработвателно предприятие в поземлен имот с идентификатор 17395.170.12 по одобрени кадастрална карат и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/11.01.2011 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената от информация се предвижда в имот с идентификатор 17395.170.12, площ 9361 м2 и начин на трайно ползване “нива“ да се изгради млекопреработвателно предприятие с дневен капацитет 25 т краве и овче мляко. Предвидено е дневно да се произвеждат следните млечни продукти: 2 т пастьоризирана мляко за пиене, 8 т сирене, 1 т кашкавал, 300 кг заквасена сметана, 300 кг масло, 300 кг извара, 100 кг топено сирене и 10 т стерилизирано мляко за пиене.
Електрозахранването е предвидено да се осъществи чрез изграждане на нов трафопост, които да бъде захранен с подземно положен кабел по полски път.
Водоснабдяването се предвижда да се осъществи от преминаващ през имота водопровод. За заустване на отпадъчните води е предвидено изграждане на канализационно отклонение до съществуващ колектор от канализационната мрежа на гр. Гоце Делчев.
Заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 7 буква „в“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Горецитираният имот, предмет на инвестиционното предложение не попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии. Същият попада изцяло в границите на защитена зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие - BG00002076 „Места”, определена за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г на Министъра на околната среда и водите.
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка същото подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираната горе защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).
При направената проверка за допустимост в изпълнение на чл. 40, ал. 2, във връзка с чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона BG0002076 “Места”, определен със заповедта за обявяването й.
В представеното уведомление, съгласно изискванията на чл. 10 от Наредбата за ОС и приложенията към него липсва подробна информация по отношение на предвидените за изграждане инфраструктурни връзки и предвидената за застрояване площ в границите на имота. Това затруднява извършването на преценка за вероятната степен на отрицателното въздействие на инвестиционното предложение върху горецитираната защитена зона, предвид което е необходимо с искането за преценяване на необходимостта от ОВОС да бъде представена и следната допълнителна информация и документация:
- схеми или парцеларни планове за електрозахранване, водоснабдяване, канализация и достъп до имота/обекта, вкл. да се приложи обяснителна записка към схемите;
- да се направи описание и характеристика на имотите, които ще бъдат засегнати от предвидените за изграждане инфраструктурни връзки (водопровод, ел. провод, канал, достъп до имот) и се посочат точни дължини и засегната площ;
- подробна информация за застроената площ в имота от предвидените за изграждане сгради/сграда (вид, брой, предназначение на сградите). Предвижда ли се ограждане на имота (вид на ограда), изграждане на паркинг (капацитет, площ), пречиствателно съоръжение и др. Как ще се ползва незастроената площ в имота.
След представяне на горната информация и въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Гоце Делчев.