Съдържание

Посетители

В момента има 286  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2016 г.

Съобщение №32/2016 г.

Инвестиционно предложение: “Изграждане на кравеферма за 100 броя млекодайни крави (говеда) в имот № 052030 с площ 4.541 дка, местност „Омера“, землище на с. Балдево, община Гърмен, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/11.01.2011 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация с уведомлението за горното инвестиционно предложение е предвидено в имот № 052030 с площ 4.541 дка, местност „Омера“, землище на с. Балдево, община Гърмен да бъде изградена кравеферма за отглеждане на 100 броя млекодайни крави със съответните битови, сервизни и помощни помещения. В имота ще бъдат изградени сграда за гледане на животните, сеновал за съхранение на слама, противопожарен резервоар и бетоново торохранилище с обем 204 м3. За снабдяване на кравефермата с вода за задоволяване на потребностите от питейна вода на 100 бр. крави е предвидено в рамките на имота да бъде изграден сондажен кладенец с прогнозна дълбочина до 30 м. Вода за питейни нужди на работниците ще бъде доставяна бутилирана. Промишлените отпадъчни води ще бъдат събирани и съхранявани в торохранилище за течна фракция, които след 120 дни ще бъдат използвани за наторяване.
Захранването на предвидения обект с електроенергия е предвидено да се осъществи от съществуваща електропреносна мрежа изградена за имот № 052028, собственост на възложителя чрез подземно положен кабел. Транспортния достъп до имота ще се осъществява по полски път.
Така заявено инвестиционното предложение e включено в т. 1, буква „д“ и т. 2, буква „г“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

От извършената проверка по отношение местоположението на имота, в който е предвидено да се осъществи инвестиционното предложение се установи, че същият не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най - близо са разположени следните две защитени зони:
- защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532 от 26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51 от 2010 г.);
- защитена зона BG0001030 „Родопи - Западни” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка със защитени зони, приет с Решение №661 от 16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 85 от 2007 г., изм. и доп.).
Инвестиционното предложение попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп. ДВ. бр. 94 от 2012 г.), наричана по-нататък „Наредбата за ОС” и подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони предвид чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие по реда на глава трета от Наредбата за ОС.
Съобразено с обхвата и предвижданията на инвестиционното предложение, на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони е, че така заявеното инвестиционно предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, растителни и животински видове, включително и птици и техните местообитания, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „НАТУРА 2000“.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Гърмен, кметство с. Балдево и БДЗБР.