Съдържание

Посетители

В момента има 301  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2015 г.

Съобщение №51/2015 г.

Инвестиционно предложение: Рехабилитация, реконструкция и изграждане на път от км 0+000 на път BLG 1291/BLG 1071 Симитли – Черниче/Черниче – Крупник – Полена – Сушица до местността „Коматинските скали“, община Симитли, област Благоевград и изграждане на паркинг в имот №000394 в землището на с. Брестово, община Симитли, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/11.01.2011 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

С инвестиционното предложение се предвижда:
1. Ремонт на съществуващата настилка, прилежащите към нея банкети, окопи и отводнителни съоръжения в участъка до км 19+533 км и изграждане на нов път (в обхвата на съществуващия черен път) с прилежащите банкети и нови отводнителни съоръжения в участък от км 19+533 до км 22+143, включващ следните дейности:
- полагане на настилка от несортиран трошен камък, битумизирана асфалтобетонова смес, изравнителен неплътен асфалтобетон и плътен асфалтобетон;
- почистване на съществуващите водостоци и канавки и направа на нови;
- монтиране на предпазна еластична ограда на определени места.
2. Изграждане на паркинг с капацитет 16 бр. паркоместа в имот №000394 в землището на с. Брестово.
Така заявеното инвестиционното предложение попада в обхвата на т. 10, буква „б” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Горецитираният имот и трасето на пътя, предмет на инвестиционното предложение не попадат в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии. Имот №000394, землище на с. Брестово и частично трасето на пътя попадат в границите на защитена зона от мрежата Натура 2000 по смисъла на Закона за биологичното разнообразие - BG0000366 “Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №122 от 02.03.2007 г. (ДВ, бр. 21 от 2007 г., изм. и доп.)
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка същото подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираната горе защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).
В представеното уведомление и доп. информация, съгласно изискванията на чл. 10 от Наредбата за ОС и приложенията към него не е представена информация каква част от имот №000394, землище на с. Брестово ще бъде преотредена за предвиденият за изграждане паркинг. Това затруднява извършването на преценка за вероятната степен на отрицателното въздействие на инвестиционното предложение върху горецитираната защитена зона, предвид което е необходимо с искането за преценяване на необходимостта от ОВОС да бъде представена допълнителна информация.
След представяне на горната информация и въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Гърмен и кметство с. Марчево и директора на БДЗБР.