Съдържание

Посетители

В момента има 470  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци“ - гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на Община Петрич за „Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци“, гр. Петрич

 

 

На основание Заповед №392/27.09.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 10.10.2023 г. е извършена проверка на място и по документи по изпълнение на условия от Комплексно разрешително №266-H0/2008 г., актуализирано с Решение №266-Н0-И0-А1/2020 г., актуализирано с Решение №266-Н0-И0-А2/2022 г. издадено на Община Петрич за „Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци за Община Петрич“.

1. Цел на проверката

Проверката е извършена от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване изпълнение на условията в Комплексно разрешително №266-H0/2008 г., актуализирано с Решение №266-Н0-И0-А1/2020 г., актуализирано с Решение №266-Н0-И0-А2/2022 г. издадено на Община Петрич за „Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци за Община Петрич“, включително и по изпълнение на плана на мерките за предотвратяване, намаляване или ликвидиране на значителните вредни въздействия върху околната среда, и спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

„Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци за Община Петрич“, имот №56126.44.109, местност Тумбите, землище на гр. Петрич, Община Петрич, обл. Благоевград.

2.1 Инсталация, която попада в обхвата на точка 5.4 от Приложение 4 на ЗООС:
Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци за Община Петрич, имот №56126.44.109, местност Тумбите, землище на гр. Петрич, Община Петрич, обл. Благоевград, включващо:
• Клетка № 1 за инертни отпадъци;
• Клетка № 2 за неопасни отпадъци;
• Клетка № 3 за неопасни отпадъци;
• Клетка № 4 за неопасни отпадъци;
• Клетка № 5 за неопасни отпадъци.

2.2. Извършената проверка по документи и на място на производствената площадка е във връзка със следните условия:
• Условие 2 - Инсталации, обхванати от това разрешително;
• Условие 3 - Обхват;
• Условие 4 - Капацитет на инсталациите;
• Условие 5 - Управление на околната среда;
• Условие 6 - Тълкуване;
• Условие 7 - Уведомяване;
• Условие 8 - Използване на ресурси;
• Условие 9 - Емисии в атмосферата;
• Условие 10 - Емисии на отпадъчни води;
• Условие 11 - Управление на отпадъците;
• Условие 12 - Шум;
• Условие 13 - Опазване на почвата и подземните води от замърсяване;
• Условие 14 - Предотвратяване и действия при аварии.

3. Констатации от извършената проверка по документи и на място по изпълнение на условия в Комплексно разрешително №266-H0/2008 г., актуализирано с Решение №266-Н0-И0-А1/2020 г., актуализирано с Решение №266-Н0-И0-А2/2022 г. на Община Петрич за „Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци за Община Петрич“.

Условие 2. Инсталации, обхванати от това разрешително
Не са констатирани несъответствия. Не е извършвана промяна на инсталациите посочени в условието.
Условие 3. Обхват
Изготвени и са представени всички планове и програми изискани с конкретни условия на комплексното разрешително. Не е извършвана промяна в работата на инсталациите и на границите на площадката.
Условие 4. Капацитет на инсталациите
Към момента на проверката се експлоатират клетка №1 и клетка №4. По представената информация за депонираните неопасни отпадъци за 2022 г., не е констатирано превишаване на капацитета на инсталациите, разрешен с Условие 4.1 на комплексното разрешително.
Условие 5. Управление на околната среда
Не са констатирани несъответствия. Операторът осъществява системно управление на околната среда, чрез прилагане на инструкции за мониторинг на техническите и емисионни показатели, инструкции за периодична оценка на съответствието на стойностите на емисионните и технически показатели с определените в условията на разрешителното, инструкция за установяване на причините за допуснатите несъответствия и предприемане на коригиращи действия и инструкция за периодична оценка на наличие на нови нормативни разпоредби към работата на инсталациите по Условие № 2. Операторът документира данните от наблюдението на техническите и емисионни показатели, резултатите от оценката на съответствието им.
Условие 6. Тълкуване
Не са констатирани несъответствия.
Условие 7. Уведомяване
Не са докладвани случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и случаи на причинени екологични щети. За проверявания период не е планирана промяна в работата на инсталациите по Условие 2.
Условие 8. Използване на ресурси:
Условие 8.1. Използване на вода
Не са констатирани несъответствия. Не се превишава количеството на използваната вода за производствени нужди, посочени в таблица 8.1.2 за 2022 г. Прилага се инструкция за измерване/изчисляване на изразходваните количества вода за производствени нужди, като ежемесечно се отчитат резултатите. Годишната консумация на вода за тон отпадък за 2022 г. е 0,00863 м3/т при заложени в КР 0,0145 м3 /т.
Условие 8.2. Енергия
Не са констатирани несъответствия. Консумираната електроeнергия от инсталацията по Условие 2. не превишава стойностите посочени в таблица 8.2.1. Прилага се инструкция, осигуряваща измерване/изчисляване и документиране на изразходваните количества електроенергия и инструкция за оценка на съответствието на измерените/изчислените количества електроенергия с определените такива в Условие 8.2.1. Изчислените стойности на годишните норми за ефективност при употребата на електроенергия са докладвани като част от ГДОС за 2022 г.
Условие 8.3. Спомагателни материали
Не са констатирани несъответствия. Използваният дезинфектант е класифициран, опакован и етикетиран, съгласно Регламент (EO) №1272/2008, придружен с информационен лист за безопасност (ИЛБ). Съхранението на дезинфектанта отговаря на условията за съхранение, посочени в информационния лист за безопасност. Докладвани са като част от ГДОС резултатите от извършените проверки на съответствието на съоръженията и площадките за съхранение на спомагателни материали и горива с експлоатационните изисквания и условията на разрешителното, установените причини за несъответствие и предприетите коригиращи действия.
Условие 9. Емисии в атмосферата:
Условие 9.2. Емисии от точкови източници
Не са констатирани несъответствия. Изградените газови кладенци са разположени на отстояние един от друг, в съответствие с Условие 9.2.1.1.
Условие 9.3. Неорганизирани емисии
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за извършване на периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване и ограничаване на неорганизираните емисии, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия и инструкция за извършване на периодична оценка на наличието на източници на неорганизираните емисии на площадката, установяване на причините за неорганизираните емисии от тези източници и предприемане на мерки за ограничаването им.
Условие 9.4. Интензивно миришещи вещества
Не са констатирани несъответствия. За предотвратяване разпространението на неприятни миризми се извършва запръстяване на работния участък на клетката, в която се извършва депониране на отпадъци. Запръстяването се документира в НИСО. Прилага се инструкция за периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване/намаляване емисиите на интензивно миришещи вещества, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия (включително употребата на дезодориращи средства). Представен е Дневник със записи. За проверявания период не са постъпвали оплаквания за разпространение на неприятни миризми извън границите на депото.
Условие 9.6. Собствен мониторинг
Не са констатирани несъответствия. Извършва се предвидения с условията на комплексното разрешително Собствен периодичен мониторинг (СПИ) на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове, изпускани от газови кладенци към клетки №2 и №3, в съответствие с изискванията на таблица 9.6.1.1. На площадката се съхраняват резултатите от мониторинга за всеки газов кладенец. Документират се в дневник. Определени са годишните количества на замърсителите (kg/y) в атмосферния въздух за 2022 г. Същите са докладвани в ГДОС и в Европейския регистър за изпускането и преноса на замърсителите (EРИПЗ).
Условие 10. Емисии в отпадъчните води:
Условие 10.1. Производствени отпадъчни води
Не са констатирани несъответствия. На площадката се експлоатира канализационно пречиствателно съоръжение (КПС), за което операторът е определил оптимални стойностти на контролирани параметри и прилага инструкция за поддържане на оптималните стойности на технологичните параметри, осигуряващи оптимален работен режим на пречиствателните съоръжения. Извършва се мониторинг на работата на пречиствателните съоръжения, като се прилага инструкция за периодична проверка и поддръжка на техническата и експлоатационната им изправност.
Условие 10.2. Повърхностни води
Условие 10.2.2.1. Индивидуални емисионни ограничения
Неприложимо. При извършвания мониторинг за 2022 г. и 2023 г. на тримесечие, пробовземане от повърхностни води не е извършвано, поради липса на отток в точките за пробовземане. Няма данни за качеството на заустваните повърхностни води във водоприемника, поради липса на резултати от изпитване. По време на проверката се представят протоколи от неизвършено пробовземане. Собственият мониторинг е възлаган на акредитирани лаборатории. Прилага се инструкция за изчисляване на количеството зауствани повърхностни води.
Условие 10.4.
Не се изпълнява. Изготвена е инструкция за периодична проверка и поддръжка на състоянието на канализационната система на площадката, в това число охранителните канавки за повърхностни води и дренажната система за инфилтрат, включително установяване на течове и предприемане на коригиращи действия за тяхното отстраняване, съгласно която в т. 6 е заложено седмична проверка на съоръженията към дренажната система, включително проверка на ретензионна шахта; помпена станция, като при изтичане на инфилтрат извън територията на депото, първият видял изтичането незабавно да уведоми отговорника на депото. Видно от направените записи в дневника, проверките се правят ежемесечно, а не ежеседмично, както е заложено. При направения обход и оглед по време на проверката е установено, че има наличие на мокри следи от теч на инфилтрат след ретензионен басейн (РБ) по обособен земен профил канал/вада към преминаващо дере. Следи от теч на инфилтрат са установени по и до стената на РБ, както и участъци от завиряване на инфилтрат на разстояние от около 15 метра след РБ. Към момента на проверката не се констатира заустване на инфилтрат и/или изтичане/преливане на инфилтрат от басейна. Помпената станция по време на проверката работи в нормален технологичен режим. В дневника липсват записи от установени течове или настъпила аварийна ситуация, няма предприети корегиращи действия.
Условие 10.5.
Изпълнява се. Заустват се повърхностни води и не се заплаща такса.
Условие 10.6. Документиране и докладване
Не са констатирани несъответствия. Документират се резултататите от мониторинга на контролираните параметри за всяко пречиствателно съоръжение, на обема и състава на инфилтрата по съответните Условия от комплексното разрешително. Докладват се като част от ГДОС данни за емитираните количества на замърсителите в отпадъчните води, за производството на единица продукт.
Условие 11. Управление на отпадъците
Условие 11.2. Приемане на отпадъци за третиране
Не са констатирани несъответствия. Приемат се отпадъци само от изброените в условието за дейност по обезвреждане, обозначена с код D 5 – Специално проектирани депа (например депониране в отделни непромокаеми клетки, които са запечатани и изолирани помежду си и от околната среда, и др.), като не е надвишено разрешеното годишно количество.
За извършване на дейност по оползотворяване, обозначена с код R 10 – Обработване на земната повърхност, водещо до подобрения за земеделието или околната среда, се приема отпадък с код 19 05 03 – нестандартен компост, за запръстяване на работните участъци от депото.
Всички отпадъци се приемат въз основа на писмени договори, становища от основно охарактеризиране, наличие на регистрационни документи за транспортиране. На вход се извършва визуална проверка и измерване с автомобилна електронна везна, калибрирана до м. 06.2024 г.
Количествата на отпадъците се въвеждат в Националната информациионна система за отпадъците (НИСО), съгласно изискванията на Наредба №1 от 04.06.2014 г. за реда и образците, по които се представя информация за дейностите по отпадъци, както и реда за водене на публичните регистри (ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.).
Условие 11.3. Предварително съхраняване на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. Местата за временно съхранение на отпадъците отговарят на изискванията, поставени с условията на комплексното разрешително. Осигурени са съдове, обозначени със съответните надписи. Предвидено е временното съхраняване на отпадъците да се осъществява по начин, който не позволява смесване на опасни отпадъци с други отпадъци, смесване на оползотворими и неоползотворими отпадъци, както и смесване на опасни отпадъци с други вещества, включително разреждане на опасни отпадъци.
Условие 11.4. Транспортиране на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. През календарната 2022 г., както и до момента на проверката не са предавани отпадъци за последващо третиране, в т.ч. за транспортиране и оползотворяване.
Условие 11.5. Оползотворяване, в т.ч. рециклиране на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. За проверявания период не е извършвано предаване на отпадъци за последващо третиране извън територията на площадката.
За дейност с код R 10 – Обработване на земната повърхност, водещо до подобрения за земеделието или околната среда, на площадката е приеман отпадък с код 19 05 03 (нестандартен компост), с цел оползотворяване. Същият е използван за запръстяване на работните участъци в клетка №4.
Условие 11.6. Обезвреждане на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. При извършването на дейносттта по обезвреждане на отпадъци, обозначена с код D 5 – Специално проектирани депа (например депониране в отделни непромокаеми клетки, които са запечатани и изолирани помежду си и от околната среда, и др.), в клетка №4 не е надвишено общото годишно количество, поставено в условието (15 414 т/г.).
Условие 11.7. Контрол и измерване на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. Измерването на отпадъците се извършва на вход с автомобилна електронна везна, калибрирана до м. 06.2024 г.
Осъществен е мониторинг на състоянието на тялото на депото (топография на депото), като е извършено геодезическо заснемане.
Условие 11.8 Анализи на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. За образуваните отпадъци е извършена е класификация по реда на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр. 66/2014 г., изм. и доп.). Към момента на проверката не са налични количества образувани отпадъци, с изключение на отпадък с код 15 01 10* – опаковки, съдържащи остатъци от опасни вещества или замърсени с опасни вещества. За него не е приложимо изискването за извършване на анализ, предвид че са налични информационни листове за безопасност на химичните вещества и смеси, в резултат на който се образува отпадъкът, в съответствие с Регламент (ЕО) № 1907/2006 на Европейския парламент и на Съвета относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).
Условие 11.9 Документиране и докладване
Не са констатирани несъответствия. Информацията за вида, количествата и генераторите на отпадъците, както и дейностите за които се приемат те се вписва чрез НИСО, в отчетни книги по Приложение №3 и Приложение №4 от Наредба №1 (ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.).
Като част от ГДОС за 2022 г. са докладвани количествата отпадъци по видове които са приемани за депониране и оползотворяване на площадката, както и данните за мониторинга на състоянието на тялото на депото (топография на депото).
Условие 12. Шум
Не са констатирани несъответстия. Дейностите на площадката се извършват по начин, недопускащ шум над граничните стойности, което е видно от резултатите от извършените СПИ през 2022 г. Същите са докладвани в ГДОС за 2022 г. Изготвена е и се прилага инструкция за оценка на съответствието на резултатите от проведените измервания на шума. Няма установени несъответствия, налагащи предприемане на коригиращи действия. Резултатите от СПИ се документират в дневник и се съхраняват на площадката. Няма оплаквания и установени несъответствия, налагащи предприемане на коригиращи действия.
Условие 13. Опазване на почвата и подземните води от замърсяване
Изготвена е инструкция за периодична проверка за наличие на течове от тръбопроводи и оборудване, разположени на открито, установяване на причините и отстраняване на течовете, както и инструкция, съдържаща мерки за отстраняване на разливи и/или изливания на вредни и опасни вещества върху производствената площадка и третиране на образуваните отпадъци, но същите не се прилагат. При направения обход и оглед по време на проверката е установено, че има наличие на мокри следи от теч на инфилтрат след ретензионен басейн (РБ) по обособен земен профил канал/вада към преминаващо дере. Следи от теч на инфилтрат са установени по и до стената на РБ, както и участъци от завиряване на инфилтрат на разстояние от около 15 метра след РБ. Операторът не е предприел мерки за преустановяване на теч на инфилтрат извън площадката и по този начин е допуснал замърсяване на повърхностния земен слой. На площадката са определени места за съхранение на подходящи сорбиращи материали за почистване (при евентуални разливи), като са осигурени достатъчно количества. Операторът документира и съхранява на площадката резултати от собствения мониторинг на подземни води, извършван съгласно условията в КР. Констатирани са несъответствия от стандарта за качество на подземни води.

4. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

В резултат от извършената проверка е съставен Констативен протокол №20-08/ 10.10.2023 г., в който е констатирано неизпълнение на Условия, за което ще бъдат предприети административно-наказателни действия.