Съдържание

Посетители

В момента има 435  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Енергоремонт Кресна" АД – гр. Кресна

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на "Енергоремонт Кресна" АД – гр. Кресна

 

На основание Заповед №448/02.11.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 28.11.2023 г. е извършена проверка на място и по документи по изпълнение на условия от Комплексно разрешително (КР) №130/2006 г., актуализирано с Решение №130-Н0-И0-А1/2017 г., актуализирано с Решение №130-Н0-И0-А2/2023 г. на „Енергоремонт Кресна” АД, гр. Кресна.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване изпълнение на условия от Комплексно разрешително №130/2006 г., актуализирано с Решение №130-Н0-И0-А1/2017 г., актуализирано с Решение №130-Н0-И0-А2/2023 г. на „Енергоремонт Кресна” АД, гр. Кресна, включително и по изпълнение плана на мерките за предотвратяване, намаляване или ликвидиране на значителните вредни въздействия върху околната среда, и спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

2.1. Инсталации, обхванати от това разрешително
Инсталация, попадаща в обхвата на т. 2.4 от Приложение №4 към ЗООС:
- Инсталация за леене на стоманени и чугунени фасонни отливки, включваща:
• Процес Рязане на скрап;
- Газови резачи за скрап – 5 броя;
• Процес Топене;
- Стоманолеярен участък – Електродъгова пещ 4 t, модел “JHF 2.5 – 2.6” – 2 броя;
- Чугунолеярен участък – Индукционна пещ, модел “ПИ1-1600” – 1 брой;
• Процес Леене;
- Разливочнa кофa, 10 t – 1 брой;
- Разливочни кофи, 4 t – 3 броя;
- Сушило за кофи, 4 t – 1 брой;
• Процес Почистване;
- Тръскащи решетки – 6 броя;
- Висящи шмиргели;
- Дробометни машини – 5 броя;
- Линия за регенерация на кварцов пясък – 1 брой;
• Процес Термообработка;
- Термична нафтова пещ с работни размери 5000х230х1500 mm – 1 брой;
- Електрическа термична пещ с работни размери 3000х2000х1400 mm – 2 броя;
- Електрическа термична пещ с работни размери 4500х3300х1500 mm – 1 брой;
- Вана за закаляване, вода – 1 брой;
- Вана за закалка, масло – 1 брой.
Инсталация, попадаща в обхвата на т. 4.1. „а“ от Приложение №4 към ЗООС:
- Инсталации за производство на ацетилен, включваща:
- Ацетиленов генератор тип “ГАВН 0.07 – ВК10” – 1 брой.
Инсталации, които не попадат в обхвата на Приложение № 4 към ЗООС:
- Производство на стомана и чугун, включващо:
• Процес Рязане на скрап;
- Газови резачи за скрап – 5 броя;
• Процес Топене;
- Стоманолеярен участък – Електродъгова пещ 4 t, модел “JHF 2.5 – 2.6” – 2 броя;
- Чугунолеярен участък – Индукционна пещ, модел “ПИ1-1600” – 1 брой;
- Подготовка на леярски форми
• Моделен цех;
• Процес Земеподготовка;
- Комплексна смесоподготвителна с 3 броя смесители;
• Процес Формовка;
- Формовъчна машина “Формат 20”.

2.2. Извършената проверка по документи и на място на производствената площадка е във връзка със следните условия:

• Условие № 2 - Инсталации, обхванати от това разрешителното;
• Условие № 3 - Обхват;
• Условие № 4 - Капацитет на инсталациите;
• Условие № 5 - Управление на околната среда;
• Условие № 6 - Тълкуване;
• Условие № 7 - Уведомяване;
• Условие № 8 - Използване на ресурси;
• Условие № 9 - Емисии в атмосферата;
• Условие № 10 - Емисии на отпадъчни води;
• Условие № 11 - Управление на отпадъците;
• Условие № 12 - Шум;
• Условие № 13 - Опазване на почвата и подземните води от замърсяване;
• Условие № 14 - Предотвратяване и действия при аварии.

3. Констатации от извършената проверка по документи и на място по изпълнение на условия в Комплексно разрешително № 130/2006 г., актуализирано с Решение № 130-Н0-И0-А1/2017 г., актуализирано с Решение №130-Н0-И0-А2/2023 г. на „Енергоремонт Кресна” АД, гр. Кресна.

Условие 2. Инсталации, обхванати от това разрешително
Не са констатирани несъответствия. Не е извършвана промяна на инсталациите посочени в условието.
Условие 3. Обхват
Изготвени и са представени всички планове и програми изискани с конкретни условия на комплексното разрешително.
Условие 4. Капацитет на инсталациите
Не е констатирано превишаване на капацитета на инсталациите, разрешен с Условие 4.1 на комплексното разрешително.
Условие 5. Управление на околната среда
Не са констатирани несъответствия. Операторът прилага система за управление на околната среда (СУОС) изискана с условията на комплексното разрешително. Притежателят на настоящото комплексно разрешително е изготвил всички инструкции за експлоатация и поддръжка, изисквани с разрешителното, прилага писмени инструкции за мониторинг на техническите и емисионни показатели, съгласно условията в комплексното разрешително, както и писмени инструкции за периодична оценка на съответствието на стойностите на емисионните и технически показатели. Прилага се писмена инструкция за периодична оценка на наличие на нови нормативни разпоредби към работата на инсталациите по Условие №2, произтичащи от нови нормативни актове.
Условие 6. Тълкуване
Всички определения са възприети от оператора.
Условие 7. Уведомяване
Не са констатирани несъответствия. За периода от предходната проверка до момента на настоящата проверка не са настъпвали аварийни или други замърсявания. Не са докладвани случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и случаи на причинени екологични щети. За проверявания период не е планирана промяна в работата на инсталациите по Условие 2.
Условие 8. Използване на ресурси
Условие 8.1. Използване на вода
Не са констатирани несъответствия. Използването на вода за производствени нужди се извършва с издадено Разрешително за водовземане №41590055/11.12.2008 г., изменено с Решение №ПО-01-151-/20.11.2020 г., с краен срок на действие 11.12.2030 г. За питейно-битови нужди се използва вода от ВиК мрежата. Сключен е договор с „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Кресна, №1/07.02.2018 г. Монтирани са водомерни устройства, които са пломбирани. Води се отчетност за годишно използваните водни количества. Докладва се в Годишния доклад по околна среда (ГДОС).
Условие 8.2. Енергия
Не са констатирани несъответствия. Не са констатирани превишения на консумацията на електроенергия от Инсталацията за леене на стоманени и чугунени фасонни отливки. Прилага се инструкция за експлоатация и поддръжка на електропреобразувателните части на електродъговите, индукционните и електрическите термични пещи. Прилагат се инструкция осигуряваща измерване, изчисляване и документиране на изразходваните количества електроенергия и инструкция за оценка на съответствието на измерените/изчислените количества електроенергия с определените такива, в това число установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия за отстраняването им.
Условие 8.3. Използване на суровини, спомагателни материали и горива
Не са констатирани несъответствия. Употребяваните суровини, спомагателни материали и горива не се различават по вид и не превишават съответните количества, посочени в КР. Операторът прилага писмени инструкция, осигуряващa измерване/изчисляване и документиране на използваните количества суровини, спомагателни материали и горива, както и инструкция за оценка на съответствието на стойностите на годишните норми на ефективност при употребата на суровините, спомагателни материали и горивата с определените такива в комплексното разрешително. Резултатите от изпълнението на инсрукциите се документират и докладват в ГДОС.
Условие 9. Емисии в атмосферата
Условие 9.1. Работа на пречиствателното оборудване
Не са констатирани несъответствия. Изпускащите устройства са съоръжени с ръкавни филтри. Прилага се инструкция за поддържане на оптимални стойности на технологичните параметри, осигуряващи оптимален работен режим на пречиствателните съоръжения (ПС) разрешени с КР. Извършва се мониторинг на работата на ПС. Прилага се инструкция за периодична оценка на съответствието на измерените/изчислените стойности на контролираните параметри за всяко пречиствателно съоръжение с определените оптимални такива. Няма установени несъответствия, налагащи коригиращи действия. Резултатите се документират и съхраняват на площадката.
Условие 9.2. Емисии от точкови източници
Не са констатирани несъответствия. Съгласно резултатите от проведените измервания през 2023 г. не са превишавани дебитите на техническите и вентилационните газове от всички изпускащи устройства, както и нормите на допустими емисии (НДЕ) по контролираните показатели.
Условие 9.3. Неорганизирани емисии
Не са констатирани несъответствия. Емисиите се изпускат организирано чрез изпускащи устройства, описани в Условия 9.2.1 и 9.2.2. Прилагат се инструкция за периодична оценка на съответствието на измерените стойности на контролираните параметри с определените в разрешителното норми за допустими емисии, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия и инструкция за периодична оценка на наличието на източници на неорганизирани емисии на площадката, установяване на причините за неорганизираните емисии от тези източници и предприемане на мерки за ограничаването им.
Условие 9.4. Интензивно миришещи вещества
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване/намаляване емисиите на интензивно миришещи вещества.
Условие 9.6. Условия за собствен мониторинг
Не са констатирани несъответствия. Извършва се предвидения с условията на Комплексното разрешително Собствен периодичен мониторинг (СПИ) на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове, изпускани в атмосферния въздух. Пробовземането и анализите се извършват от акредитирана лаборатория. Резултатите от мониторинга се документират и съхраняват на площадката. Същите се докладват в ГДОС.
Условие 10. Емисии на отпадъчните води
Условие 10.1. Дъждовни води
Условие 10.1.1. Емисионни норми – индивидуални емисионни ограничения
Условие 10.1.1.1.
Не са констатирани несъответствия. Заустването на дъждовни и площадкови отпадъчни води се осъществява при спазване на индивидуални емисионни ограничения (ИЕО), заложени в КР.
Условие 10.1.2. Принос към концентрациите на вредни и опасни вещества във водоприемниците
Условие 10.1.2.2.
Не е настъпвала аварийна ситуация. Наличен е и е изготвен авариен план.
Условие 10.1.3. Условия за собствен мониторинг
За проверявания период се извършва предвидения с условията на комплексното разрешително собствен мониторинг по показатели определени с условията на комплексното разрешително. Пробовземането и анализите се извършват от акредитирана лаборатория. Прилага се инструкция за оценка на съответствието на резултатите от собствения мониторинг и резултатите се документират в дневник. За отчетния период нама несъответствия на ИЕО, заложени в КР по показателите за контрол. Прилага се инструкция за периодична проверка и поддръжка на канализационната мрежа на площадката на дружеството, като резултатите се записват в дневник. За проверявания период не са установени течове.
Условие 10.2. Битово-фекални отпадъчни води
Не са констатирани несъответствия. Битовите отпадъчни води се отвеждат във водоплътна изгребна яма. Прилага се инструкция за периодична проверка и поддръжка на състоянието на водоплътната изгребна яма, включително установяване на течове и предприемане на коригиращи действия за тяхното отстраняване. Не са констатирани течове.
Условие 10.3. Документиране и докладване
Документират се резултатите от собствения мониторинг на показателите за качеството на отпадъчните води по Условие 10.1.3.1. и се докладват като част от ГДОС. Няма констатирани несъответствия.
Условие 11. Управление на отпадъците
Условие 11.1. Образуване на отпадъци
Генерираните от работата на инсталацията отпадъци не се различават по вид (код и наименование) и не превишават количествата посочени в КР.
Условие 11.2.Приемане на отпадъци за третиране
Въз основа на писмени договори, операторът приема отпадъци за оползотворяване, които не се различават от разрешените в КР. Отчетността по приемането на отпадъците се отразява в отчетните книги чрез Национална информационна система "Отпадъци" (НИСО), съгласно изискванията на Наредба № 1 от 04 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.).
Условие 11.3. Предварително съхраняване на отпадъците
На площадката се извършва предварително съхраняване на отпадъци с кодове и наименования посочени в КР, като същите не надхвърлят годишното разрешено с него за съхранение количество. В РИОСВ – Благоевград е налична план/карта на площадката, с означение на местата за предварително съхранение на генерираните отпадъци. За предварителното съхраняване на опасните отпадъци са осигурени съдове, които не взаимодействат с отпадъка (варели). Местата за предварителното съхраняване на отпадъците са с трайна настилка (бетон или асфалт). В склада за отработените масла е осигурен абсорбент (трици). Отпадъците са обозначени с кода на отпадъка по Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ, бл.51/2014 г.). Съгласно водената отчетност, на площадката се съхраняват отпадъци над законоустановените срокове.
Условие 11.4. Транспортиране на отпадъците
Съгласно водената чрез НИСО отчетност, не са предавани за транспортиране производствени и опасни отпадъци извън територията на площадката.

Условие 11.5. Оползотворяване, в т.ч. рециклиране на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. Не са предавани на други физически или юридически лица, за оползотворяване, отпадъци от дейността на предприятието. Отпадъците се съхраняват на определено за целта място. Площадката за дейност, обозначена с код R13 по Условие 11.5.3 е с трайна настилка (бетон) и надписи на съответните отпадъци.
Условие 11.6. Обезвреждане на отпадъците
Съгласно направените записи в отчетните книги в НИСО, не са предавани отпадъци за обезвреждане извън територията на площадката.
Условие 11.9. Документиране и докладване
Изпълнява се. Отчетността се води чрез НИСО, като годишните отчети за 2022 г. са подадени чрез системата. В РИОСВ – Благоевград е представен Годишен доклад за 2022 г.
Условие 12. Шум
Не са констатирани несъответствия. СПИ са извършени през 2023 г. Няма нарушаване на еквивалентните нива на шум по границата на площадката и в мястото на въздействие с разрешените такива и съгласно условие 12.2.1.
Условие 13. Опазване на почвата и подземните води от замърсяване.
Не са констатирани несъответствия. Изготвена е инструкция за периодична проверка за наличие на течове от тръбопроводи и оборудване, разположени на открито, установяване на причините и отстраняване на течовете. Прилага се инструкция, съдържаща мерки за отстраняване на разливи и/или изливания на вредни и опасни вещества върху производствената площадка и третиране на образуваните отпадъци. Води се дневник, като за проверявания период не са възниквали разливи и/или изливане на вредни и опасни вещества върху производствената площадка. Към момента на проверката не се извършват строителни дейности на обекта.
Условие 13.2. Условия за мониторинг на почвата
Не са констатирани несъответствия. Мониторингът на почви е извършен през 2016 г., предстои мониторинг през 2026 г. (заложен през 10 години).
Условие 13.3. Условия за мониторинг на подземни води
Не са констатирани несъответствия. Измерването на водното ниво, олово и нефтопродукти се извършва на 5 години, като е извършен мониторинг през 2019 г. за олово и нефтопродукти, а за водно ниво през 2022 г. През 2022 г. и 2023 г. е измерено рН. Извършен е мониторинг на желязо и цинк през 2022 г. и 2023 г. През 2022 г. е извършен 2 пъти мониторинг на желязо и цинк, а през 2023 г. до момента – един път. През 2022 г. и 2023 г. не са установени превишения на желязо и цинк в подземни води.

Условие 14. Предотвратяване и действия при аварии и случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и/или причинени екологични щети
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за оценка на риска от аварии. Води се документация и се предоставя по време на проверката. За периода от 12.09.2022 г. до 28.11.2023 г. няма възникнали аварийни ситуации.

4. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

В резултат от извършената проверка е съставен Констативен протокол №23-08/28.11.2023 г. Във връзка с установено противоречие и несъответствие във водената отчетност за отпадъци е извършена повторна проверка за събиране на допълнителна информация, относно спазването на Наредба № 1 от 04 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.), в резултат на която са предприети административнонаказателни действия.