Съдържание

Посетители

В момента има 93  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„А – строй” ЕООД - с. Абланица, общ. Хаджидимово

 Д О К Л А Д

за извършена проверка на „А – строй” ЕООД - с. Абланица, общ. Хаджидимово

 

На основание Заповед № 18/20.01.2017 г. на Директора на РИОСВ – Благоевград, на 31.01.2017 г. беше извършена проверка на място на производствените обекти, собственост на “А – строй” ЕООД, находящи се в с. Баничан, общ. Гоце Делчев и в с. Абланица, общ. Хаджидимово. Проверката е комплексна и се извършва във връзка със спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда и другите специални закони по компоненти и фактори, въздействащи върху околната среда.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните обекти:
- Асфалтова база;
- Бетонов център;
- Варово стопанство;
- Складова база;
- Авторемонтна работилница;
- Бензиностанция.

3.Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол върху качеството на факторите и компонентите, които въздействат върху околната среда беше съставен Констативен протокол № 03-20/ 31.01.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:
Основната дейност на дружеството е производство на асфалт, бетонови изделия, търговия с петролни продукти и изпълнение на инфраструктурни обекти, а спомагателна – авторемонт, смяна на масла, филтри и гуми. Асфалтовата база, бетоновият център и варовото стопанство не работят при проверката.

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
Дружеството експлоатира асфалтосмесителна инсталация тип SIM GP-130, находяща се в землището на с. Баничан, община Гоце Делчев.
Въз основа на резултатите, от проведените през 2015 г. собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, на дружеството е наложена текуща месечна санкция за превишение на нормите на допустими емисии по показател „прах“ и „въглероден оксид“, регламентирани в чл. 11, т. 1 и чл. 27, ал. 1, т. 1, буква „а“ от Наредба № 1 (ДВ, бр. 64/2005 г.). Поради преустановяване на производствената дейност след 21.11.2015 г., същата е спряна със Заповед № 02-06-1/12.12.2015 г. на Директора на РИОСВ – Благоевград.
Асфалтосмесителната инсталация в периода след 21.11.2015 г. до момента на проверката не е работила, което е видно от представения работен дневник.
Дружеството експлоатира и бензиностанция, находяща се в с. Абланица. Бензиностанцията разполага с общо 5 бр. подземни резервоара за бензин А 95Н по 10 м3, от които в експлоатация са 2 броя, и 1 бр. резервоар за дизелово гориво – 25 м3. Бензиноколонката, обслужваща резервоарите за бензин А 95Н не е оборудвана със система, съответстваща на Етап II на УБП.
В същия имот УПИ I-1055.1046 по плана на с. Абланица, общ. Хаджидимово дружеството е започнало изграждането на нова бензиностанция, за което е представено Разрешение за строеж № 10/20.06.2016 г., издадено от гл. архитект на Община Хаджидимово.
Предвижда се монтиране на две двустранни двупродуктни колонки и една двойна газколонка, с подземно разположени: двустенен трикамерен резервоар за светли горива с обем 60м3 и резервоар за пропан – бутан - 10м3.
Започнато е изграждането на обслужващата сграда и е изградена канализационната система, но поради неблагоприятните метеорологични условия строителството е спряно.
Предвид забавянето на строителството на новата бензиностанция, са дадени указания на дружеството, за замяна на неприведената в съответствие с Етап II на УБП бензиноколонка на действащата бензиностанция с една от новите бензиноколонки, закупени за оборудване на новоизграждащата се бензиностанция. Да бъде подаденото заявление за извършване на проверка на ефективността на системата, съответстваща на Етап II на УБП, копие от което да се представи в РИОСВ – Благоевград.
Относно изискванията на Наредбата за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти (ДВ, бр. 20/2007 г., с изм. и доп.), дружеството има задължение, в срок до 31.03.2017 г., да представи информация за употребените през 2016 г. продукти, попадащи в обхвата на наредбата.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката се извършва във връзка с изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ бр.102/2015 г.) и подзаконовите нормативни актове.
Основната дейност на дружеството се осъществява на няколко площадки:
- Асфалтова база, земл. на с. Баничан, общ. Гоце Делчев, която от 2015 г. не работи. На площадката не се съхраняват опасни химични вещества и смеси.
- Бетонов възел и варово стопанство, разположени в земл. на с. Абланица, общ. Хаджидимово. В момента на проверката варовото стопанство не работи. Управителят декларира, че използват гасена вар от „Огняново“, гр. Пазарджик. Не се представят информационни листове за безопасност.
- Складова база, земл. на с. Абланица. В момента на проверката на площадката се съхраняват 20 т цимент (в оригинални опаковки). Съхранението им се извършва, съгласно изискванията на представения актуален лист за безопасност от Holcim (България) АД, с. Бели Искър. На площадката е налично количество от течна добавка против замръзване Терафлекс, производство на „Марисан и Колев“ ООД, гр. Русе. Представеният ИЛБ не е актуален.
- Авторемонтна работилница и обособен склад към нея. Обособеното помещение за съхранение на масла отговаря на изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасните химични вещества и смеси ( ДВ, бр. 43/2011 г. ). Маслата се съхраняват в оригинални опаковки по 1 литър на „Insa Mobil”, доставени от „Авто комерс“ЕООД, гр. София.
- Бензиностанция, съхраняваща дизелово гориво и бензин А 95Н. Представеният ИЛБ за дизелото гориво не е актуален, а за бензин А 95Н не се представя ИЛБ.
Представена е документацията, съгласно Раздел II, чл. 4, т. 7-12 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.).
Дружеството се явява „потребител надолу по веригата“, съгласно Регламент REACH и представя изготвена оценка за безопасността на съхранение на опасните химични вещества и смеси, която подлежи на актуализация.
Към момента фирмата участва в санирането на 4 бр. жилищни блока в гр. Благоевград чрез полагане на външна изолация и покривна настилка. Външната изолация е от стиропор, съхранява се на обекта, където се използва, не е представен ИЛБ.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

Фактор „Опасни химични вещества”
1. Да се изискат от доставчиците актуални информационни листове за безопасност на използваните: гасена вар Са(ОН)2, бензин А95Н, стиропор и добавката против замръзване, в изпълнение на чл.4, т. 3 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ бр. 43/2011 г.). Срок: 06.03.2017 г.; Отг.: „А - строй” ЕООД

2. Да се актуализира оценката за безопасността на съхранение на опасни химични вещества и смеси, във формáта на Заповедта на МОСВ, съгласно Раздел IV, чл. 9, ал. 3 на Наредбата (ДВ бр. 43/2011 г.). Срок: 20.03.2017 г.; Отг.: „А - строй” ЕООД

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За констатирани несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.
За изпълнението им ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.