Съдържание

Посетители

В момента има 526  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„М Ж” ЕООД - гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „М Ж” ЕООД - гр. Петрич

 

На основание Заповед №56/17.02.2017 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 28.02.2017 г. се извърши проверка на място на обект „Бензиностанция и пункт за смяна на масла и гуми“, находящ се в гр. Петрич, ул. „Иван Апостолов“ №4.
Проверката е комплексна и се извършва във връзка с установяване спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, и произтичащите от него специални закони и подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Основна дейност на „М Ж“ ЕООД- продажба на горива и смяна на масла и гуми. На обекта са разположени:
- бензиностанция с 2 бр. колонки;
- автосервиз- извършва се смяна на масла и гуми.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения

Режим на работа- 8- 20 часа, седем дневна работна седмица. За обекта е издадено Разрешение за ползване №ДК-07-06/21.11.2007 г. на строеж „Пункт за смяна на масла и гуми, офиси, нафтопункт и продажба на бензин“, издадено от Началник РДНСК Благоевград. Обектът се проверява за първи път. При проверката е съставен Констативен протокол №8-06/28.02.2017 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
На бензиностанцията са монтирани две колонки- една комбинирана за бензин А 95 Н и и една за зареждане на дизелово гориво. Колонките се обслужват от три подземни резервоара със следните вместимости- 24 м3 и 20 м3 за съхранение на дизелово гориво и 24 м3 за съхранение на бензин А 95 Н. Съоръженията за съхранение и товарене на бензини са оборудвани с етап І на улавяне на бензиновите пари (УБП), съгл. изискванията на Наредба №16/1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини (ДВ бр. 75/1999 г., с изм. и доп.). При проверката е установено, че бензиностанцията е оборудвана със система, съответстваща на етап ІІ УБП, съгл. изискванията на чл. 14а, ал. 3 от Наредба №16. Колонката за продажба на бензин е маркирана със зелен стикер за съответствие (Приложение №8 към чл. 14л от Наредба №16). Проверката е извършена от оправомощено лице от Български институт по метрология (БИМ), съгл. чл. 14 л от Наредба №16.
В РИОСВ- Благоевград е заверен един дневник, съгл. Приложение №8 към чл. 14д, ал. 3 от Наредба №16.

3.2. Фактор” Отпадъци”
Дружеството притежава заверени работни листове за класификация на отпадъците по реда на Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ бр. 66/2014 г.) за 9 бр. отпадъка (моторни и смазочни масла, хартиени и картонени опаковки, пластмасови опаковки, абсорбенти замърсени с опасни вещества, излезли от употреба гуми, маслени филтри, черни метали и флуоресцентни тръби). При огледа на обекта се установи, че от дейността му се генерират и други отпадъци, за които не е проведена процедура по реда на Наредба №2, в това число опаковки замърсени с опасни вещества и горивни филтлри. Смяната на масла се извършва на канал или чрез вакуум помпа. Отпадналото масло се съхранява във варел, разположен в самия канал. Маслените филтри се отцеждат във вана, след което се прехвърлят във варел. За всички генерирани отпадъци са налични съдове и места за места за съхраняване на отпадъците. Установено е изхвърляне на производствени отпадъци в битовия отпадък, за който са налични 2 бр. метални варели. Съдовете за битовите отпадъци се обслужват по утвърдения за община Петрич ред.
Дружеството има заверена една отчетна книга за отпадъците по Приложение №1 от Наредба №1/2014 г. (ДВ бр. 51/2014 г.). Същата е заверена на 21.11.2016 г., както и към момента на проверката.
„М Ж“ ЕООД има сключен писмен договор с „Промишлено снабдяване“ ООД за предаване на отпадъци, но видимо от книгите такова не е правено. Дружеството има изготвени и представени в срок в ИАОС- София годишни отчети за отпадъците за календарната 2016 г. Представя се екземпляр от него и документ, удостоверяващ изпращането.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

Относно фактор „Отпадъци”

• Да се представят в РИОСВ- Благоевград документите по чл. 7, ал. 1 от Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ бр. 66/2014 г.) за отпадъците, за които не е проведена процедурата. Срок: 20.03.2017 г.

• Да се осигурят съдове и места за съхраняване на всички видове отпадъци генерирани на обекта. Местата да бъдат обозначени със съответните кодове на съхраняваните отпадъци. Срок: 20.03.2017 г.

• Да се представи в РИОСВ- Благоевград заповед на управителя за определяне на отговорно лице за опасните отпадъци, съгл. чл. 8, ал. 2, т. 5 от ЗУО. Срок: 20.03.2017 г.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За констатираните несъответствия на обекта по фактор „Отпадъци“ са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното изпълнение.
За изпълнение на всички предписания ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.