Съдържание

Посетители

В момента има 159  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„Фрина- КМ” ЕООД - гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „Фрина - КМ” ЕООД - гр. Петрич

 

На основание Заповед №156/02.05.2017 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 18.05.2017 г. се извърши проверка на място на „Цех за производство на мебели”, находящ се гр. Петрич, ул. „Свобода“ №11, със седалище и адрес на управление: гр. Петрич, ул. „Струмешница“ №18.
Проверката е комплексна и се извършва във връзка с установяване спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, и произтичащите от него специални закони и подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на цех за производство на мебели. Производствената дейност се извършва в едно хале, в което са обособени следните участъци:
- участък „Първична обработка на дървесина”;
- участък „Вторична обработка на дървесина”;
- участък „Монтаж”;
- участък „Нанасяне на покрития върху дървени повърхности”;
- склад за суровини (ПДЧ).

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството- производство на мебели от дърво, MDF и ПДЧ плоскости за външен пазар и по индивидуални проекти за вътрешен пазар. Дружеството работи на едносменен режим на работа, пет дневна работна седмица. Обектът се проверява за първи път по Закона за опазване на околната среда и подзаканови нормативни актове. Притежава Удостоверение №2/13.01.2014 г. за въвеждане в експлоатация на обект: „Дърводелски цех с подобекти: Производствено хале и административна сграда” и „”Склад за ПДЧ”, издадено от Главния архитект на община Петрич. При проверката е съставен Констативен протокол №20-06/18.05.20147г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

3.1.1. Организирани емисии от горивни процеси
На обекта не се експлоатират горивни инсталации. За отопление на производственото хале се ползват печки на твърдо гориво (дървесни отпадъци).
3.1.2. Организирани емисии от производствени процеси
За нанасяне на покрития върху дървени повърхности е монтирана инсталация за нанасяне на покрития, съоръжена с хартиени филтри и един брой въздуховод отвеждащ емисиите на летливи органични съединения в атмосферния въздух. Дейността по нанасяне на покрития върху дървени повърхности, попада в Приложение №1 (т. 2.4) от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.).
До момента не е извършена регистрация на инсталацията за нанасяне на покрития върху дървени повърхности, съгл. чл. 30л от ЗЧАВ.
3.1.3. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. (ДВ бр. 64/2005 г.), относно ограничаване на емисиите на прахообразни вещества в атмосферния въздух.
Към момента е в процес на доизграждане аспирационна система за улавяне и транспортиране на дървесния прах и талаш от първичната и вторичната обработка на дървесината, като ще постъпват в изграден бункер, посредством два броя циклони. Към момента в участък „Вторична обработка на дървесина” двете машини за шлайфане са съоръжени с локални аспирационни системи, които ще бъдат включени към изграждащата се аспирационна система.

3.2. Фактор „Отпадъци”

На обекта се извършва разкрояване, шлайфане, полиране и нанасяне на покрития върху дървени повърхности. Не се извършва изсушаване на дървения материал в сушилни. Дружеството работи за вътрешния пазар, като изпълнява индивидуални поръчки за външния пазар. От производствената дейност се образуват следните производствени и опасни отпадъци: трици, талаш, изрезки от ПДЧ и MDF, пластмасови и хартиени опаковки, отпадък от филтърни материали, отпадъци от опаковки замърсени с опасни химични вещества и луминесцентни лампи.
Отпадъците от хартиени и картонени отпадъци се събират съвместно с битовия отпадък. Отпадъците от трици и талаш, които не постъпват в бункера се съхраняват в полиетиленови чували под навес.
За описаните отпадъците не е проведена процедура по реда на чл. 7, ал. 1 от Наредба №2/2017 г. за класификация на отпадъците (ДВ бр. 32/2017 г.). Към момента на обекта не са обособени места за разделно събиране на отпадъците от опаковки, луминесцентни лампи, филтърни материали, абсорбенти (шкурки, дунапрен за попиване). Не е определено със Заповед на дружеството отговорно лице за опасните отпадъци.
Отпадъците от трици, талаш и дървени изрезки се предават на „Треска“ ЕООД. Дружеството не въвежда на територията на страната опакована стока и в тази връзка не е задължено лице по чл. 59 от ЗУО (ДВ бр. 106/2016 г.).

3.3. Фактор „Опасни химични вещества”

Проверката е на основание ЗЗВВХВС (ДВ бр. 10/2000 г.) и във връзка с дадени предписания от предходна проверка. Дружеството е потребител по веригата на химични вещества в състава на смеси- бои, лакове, втвърдители, катализатори, разредители и байцове, които се закупуват от дружеството. При проверката не се представят информационни листове за безопасност (ИЛБ). Смесите се съхраняват в близост до камерата за нанасяне на покрития на пода. Няма обособено складово помещение за съхранение на химичните смеси.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

Относно компонент „Атмосферен въздух”

• Да се извърши регистрация на инсталацията за нанасяне на покрития върху дървени повърхности, попадаща в Приложение №1 (т. 2.4) от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.), като се представи в РИОСВ- Благоевград заявление по образец. Срок: 19.06.2017 г.

• Да се съгласува и изпълни точка за вземане на проби от изпускащото устройство към инсталацията за нанасяне на покрития върху дървени повърхности, съгл. чл. 12 от Наредба №6/1999 г. (ДВ бр. 31/1999 г.), като се представи в РИОСВ- Благоевград технологична схема. Срок: 31.07.2017 г.

• Да се извършат собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух, съгл. чл. 15 от Наредба №1/2005 г. (ДВ бр. 64/2005 г.) от изпускащото устройство на инсталацията за нанасяне на покрития върху дървени повърхности. Резултатите от измерванията да се представят в РИОСВ с доклад по реда на чл. 39 от Наредба №6/1999 г. (ДВ бр. 31/1999 г.). Срок: 30.10.2017 г.

Относно фактор „Опасни химични вещества ”

• Да се обособи складово помещение (място) за съхранение на всички химични смеси, които дружеството употрпебява. Срок: 01.07.2017 г.

• Да се изискат актуални информационни листове за безопасност за всички химични смеси. Копия от ИЛБ да се представят в РИОСВ- Благоевград. Срок: 01.07.2017 г.

• Да се изготви и представи в РИОСВ- Благоевград оценка за безопасността на съхранение на опасните химични вещества и смеси и инструкциите, съгл. чл. 4, т. 7- 11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ бр.43/2011 г.). Срок: 01.08.2017 г.

Относно фактор „Отпадъци”

• Да се представят в РИОСВ- Благоевград работни листове за класификация на отпадъците, по Приложение №5, във връзка с чл. 7 от Наредба №2/2017 г. (ДВ бр. 32/2017 г.). Срок: 30.06.2017 г.

• Да се организира разделно съхранявяне на отпадъците, образувани от дейността на обекта, като се обособят места, обозначении с код и наименование, като писмено се уведоми РИОСВ- Благоевград. Срок: 31.07.2017 г.

• Да се определи отговорно лице за управлението на опасните отпадъци и писмено се уведоми РИОСВ- Благоевград. Срок: 31.07.2017 г.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство са направени предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.

За изпълнение на всички предписания ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.
В случай на констатирано неизпълнение на предписания, на дружеството ще бъдат налагани административно - наказателни мерки.