Съдържание

Посетители

В момента има 291  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„ПИЕРИК ЛАЙН“ ЕАД - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

за извършена проверка на „ПИЕРИК ЛАЙН“ ЕАД - гр. Гоце Делчев

На основание Заповед № 224/28.06.2017 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 12.07.2017 г. се извърши проверка на място и по документи на обект „Фабрика за производство на саи и обувки“, гр. Гоце Делчев, ул. „Волак“ № 6, експлоатирана от „Пиерик Лайн“ ЕАД, гр. Гоце Делчев.

1. Цел на проверката

Проверката е комплексна и се извършва във връзка със спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени обекти и дейности на обекта.

При проверката е направен оглед на следните производствени помещения:
- цех "Кроялен";
- цех "Шивален";
- цех "Конфекционен";
- помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат беше съставен Констативен протокол № 35-20/12.07.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:
„Пиерик Лайн“ ЕАД, гр. Гоце Делчев с основна дейност - производство на саи и обувки, извършва производствени дейности на шест броя площадки, находящи се в гр. Гоце Делчев, гр. Благоевград, гр. Симитли, гр. Хаджидимово, с. Осиково, общ. Гърмен и с. Черниче, общ. Симитли. До 01.01.2017 г. аналогична дейност на гореизброените площадки е извършвана от „Пиерик шус“ ЕООД, гр. Гоце Делчев.

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
Извършваната от дружеството дейност „Производство на обувки“ попада за контрол, съгласно Приложение №1, т. 5 от № Наредба № 7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда (главно в атмосферния въздух) в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации /Наредбата/ (ДВ, бр. 96/2003 г., с изм. и доп.).
Инсталациите за производство на обувки на всички описани по-горе производствени площадки са регистрирани през 2013 г., съгласно чл. 30л от ЗЧАВ ( ДВ, бр. 45/1996 г. с изм. и доп.). Във връзка с настъпилата промяна в обстоятелствата, а именно „промяна на оператора на инсталациите“, „Пиерик Лайн“ ЕАД има задължения, съгласно чл. 30л, ал 12 от ЗЧАВ, за които е била уведомена писмено. В тази връзка в РИОСВ - Благоевград са входирани необходимите документи, въз основа на които ще бъде вписана промяната в поддържания електронен регистър на инсталациите, източници на емисии на летливи органични съединения.
В РИОСВ – Благоевград в законоустановения срок е декларирана консумацията на органични разтворители за 2016 г. за всички експлоатирани инсталации. Съгласно представените декларации не се превишава праговата стойност на консумацията на органични разтворители.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества”
Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси, които се класифицират в една или повече категории на опасност. Не се извършва директен внос или износ на опасни химични вещества и смеси, поради което дружеството няма задължение за регистрция и нотификация на веществата в Европейската комисия по химикали. Налично е досие по чл. 36 от REACH и се изпълняват условията на чл. 35 от същия регламент.
При проверката е предоставена документация включваща:
- документи за изпълнение на екологичното законодателство от доставчиците;
- списъци на употребяваните вещества и смеси и съответните им доставчици;
- информационни листове за безопасност за употребяваните вещества и смеси, преведени на български език, но с версия от 2011 г.
Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси
Съхранението на опасните химични вещества и смеси, се осъществява в обособен склад в оригинални и затворени опаковки. Няма налични обозначителни табели за категорията опасност на веществата, съхранявани в него. Складът е отделен от производствените помещения, с осигурена вентилация, осветление и се подържа подходяща температура за правилното съхранение на опасните вещества и смеси. Налични са адсорбенти и пожарогасителни средства. Достъпът до склада е ограничен.
Налични са документи по чл. 4 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасните химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.), с изключение на инструкция за обезвреждане на отпадъци от опасни химични вещества и смеси.
Няма дадени предписания от предишни проверки.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници :

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на ЗЗВВХВС са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.