Съдържание

Посетители

В момента има 636  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2021 г.

„Бодрост-96“ ЕООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Бодрост-96“ ЕООД - гр. Благоевград

 

На основание Заповед №288/23.09.2021 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 12.10.2021 г. беше извършена проверка на място на „Бауцентър Бодрост-96“, гр. Благоевград, експлоатиран от “Бодрост-96“ ЕООД, гр. Благоевград, ул. „Покровнишко шосе“ 79.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ. бр.43 от 29 април 2008г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на складовата база за съхранение на бои и строителни материали и производствено помещение, където се извършват дейности по разкрояване на заготовки за алуминиева и PVC дограма и сглобяване на мебели от ПДЧ.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е строителство на сгради и съоръжения, търговия със строителни материали, производство на мебели от ПДЧ и изработка на алуминиева и PVC дограма. Работният режим на обекта е едносменен, пет дневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №20-08/12.10.2021 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Направление “Опасни химични вещества и управление на риска”

Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
Обект на проверката са изделия, смеси предлагани в търговската мрежа, които могат да съдържат в себе си УОЗ вещества.
Дружеството осъществява своята дейност на две площадки. На едната площадка са ситуирани търговски магазин и склад. Осъществява се търговия, както и смесване на бои чрез машина за смесване. Боите са на водна основа и не са класифицирани като опасни. Всички химикали са в оригинални опаковки, не се наблюдават разливи към момента на проверката.
На втората площадка в едно хале се съхраняват в оригинални опаковки сухи смеси използвани в строителството и изолационни материали. Във второ хале се осъществява дейност по сглобяване на мебели от ПДЧ, а също така и разкрояване на заготовки от алуминиева и PVC дограма.
Химичните вещества и смеси се доставят от български дистрибутори.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на химични вещества и смеси. Към момента на проверката се предоставят актуални информационни листове за безопасност за химичните вещества и смеси и декларации за съответствие на строителните продукти.
При направената проверка, относно Контрол по изпълнението на изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ), за които са въведени забрани и ограничаване, не е установено наличие и употреба на УОЗ вещества на обекта.

3.2. Направление „КПКЗ, ЕО и ДА”

Дружеството не извършва дейности, които попадат в Приложение № 1 от ЗОПОЕЩ (ДВ, бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) а именно: дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Няма направени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта от направената проверка по Закона за защита от вредното влияние на опасни химични вещества и смеси и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.