Съдържание

Посетители

В момента има 48  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение №22/2014 г.

Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП-ПЗ) за имот №010340 в землището на с. Горно Хърсово, община Благоевград, област Благоевград с предназначение за „гробищен парк"

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 4790(1) от 20.12.2013 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираният план, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП-ПЗ) за имот №010340 в землището на с. Горно Хърсово, община Благоевград, област Благоевград с предназначение за „гробищен парк" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
ПУП-ПЗ по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и техните изменения, попадат в обхвата на разпоредбата на чл. 85, ал. 2 във връзка с ал.1 от ЗООС, както и в позиция 9.1 „Подробни устройствени планове-планове за застрояване и парцеларни планове за елементите на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираните територии" на Приложение № 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (Наредбата за ЕО), като съобразено с изискванията на Наредбата за ЕО могат да бъдат:
• предмет на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО:
- когато очертават рамката на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 и Приложение № 2 от ЗООС (чл. 2, ал. 2, т. 1 от Наредбата за ЕО).
- когато не очертават рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 към чл. 92, т. 1 и Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗООС, за които се предполага, че ще имат значителна въздействие върху околната среда и човешкото здраве при прилагането им(чл. 2, ал. 2, т. 4 от Наредбата за ЕО).
• предмет на задължителна ЕО – когато има вероятност да окажат значително отрицателно въздействие върху защитените зони от мрежата „Натура 2000" съгласно решение по чл. 20 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (чл. 2, ал.1, т. 2 от Наредбата за ЕО).
Съгласно представената документация със Заповед № 1190/24.10.2013 г. на кмета на община Благоевград е разрешено изработване на ПУП-ПЗ за имот №010340, землище на с. Горно Хърсово с предназначение за „гробищен парк".
Инвестиционни предложения за изграждане на нови гробищни паркове попадат в обхвата на т. 12, буква „д" на Приложение № 2 на ЗООС.
В конкретния случай проектът на ПУП-ПЗ обхваща територията на съществуващия гробищен парк с площ 3876 м2 и капацитет 969 места и се инициира с цел привеждане на същия с Общия устройствен план на община Благоевград като зониране на територията.
С ПУП – ПЗ се определя ограничителната линия на зоната на застрояване и зоната за погребване. Дейностите по извършване на тъжни ритуали се осъществяват на територията на съществуващия парк и не се предвижда усвояване на съседни територии.
В имот №100003 – собственост на Българска Православна Църква има изградени параклис, санитарен възел, водопровод, които се ползват за нуждите на гробищния парк. Достъпът се осъществява през имота на църквата.
Предвид горе изложеното считаме, че ПУП – ПЗ не подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО, тъй като същият не очертава рамката на ново инвестиционно предложение, попадащо в т. 12, буква „д" на Приложение № 2 на ЗООС, както и не се предполага значително въздействие върху околната среда при прилагането му.
Проектът на ПУП-ПЗ се инициира с цел привеждане на съществуващия гробищен парк с Общия устройствен план на община Благоевград като зониране на територията.
Не се предвижда допълнително застрояване и усвояване на съседни територии. В тази връзка не са налични данни, че с ПУП-ПЗ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС.
Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най - близо до местоположението му са разположени защитени зони BG0000495 "Рила", за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №122/02.03.2007 г. (обн. ДВ бр. 21/2007 г.) и BG0000495 "Рила", за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД – 764/28.10.2008 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр.100/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на плана при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най-близко разположените защитени зони BG0000495 "Рила". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеният „Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП-ПЗ) за имот №010340 в землището на с. Горно Хърсово, община Благоевград, област Благоевград с предназначение за „гробищен парк" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.