Съдържание

Посетители

В момента има 139  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №894/2015

Инвестиционно предложение “Изграждане на къщи за селски туризъм в имот № 1270040 с площ 3.072 дка, местност „Мразеница“, землище на с. Градево, община Симитли, област Благоевград“

Във връзка с внесено от Вас уведомление с вх. № 3962/19.11.2015 г. на РИОСВ - Благоевград за гореописаното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение “Изграждане на къщи за селски туризъм в имот № 1270040 с площ 3.072 дка, местност „Мразеница“, землище на с. Градево, община Симитли, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда в земеделска земя с площ 3.072 дка и начин на трайно ползване „ливада“ да бъдат изградени три броя двуетажни къщи за селски туризъм. Електроснабдяването на къщите ще бъде осъществено чрез монтиране на фотоволтаична инсталация за автономно електрозахранване. Снабдяването на къщите с вода за питейно - битови нужди ще бъде осъществено от съществуващ водопровод за хижа „Предел“, чрез изграждане на водопроводно отклонение с дължина 120 м. Отпадъчните води ще бъдат зауствани в изгребна яма.
С Решение № 1180 по Протокол № 71/20.03.2015 г. на Общински съвет - Симитли е:
1. Разрешено изработване на ПУП - План за застрояване (ПУП - ПЗ) с отреждане за поземлен имот № 127040, местност „Мразеница“, землище на с. Градево, община Симитли, за промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди за описания имот.
2. Изразено предварително съгласие за изработване на проекти за ПУП - парцеларни планове на трасета на техническа инфраструктура за линейните обекти за електроснабдяване, водоснабдяване и канализация на поземлен имот № 127040, местност „Мразеница“, землище на с. Градево, община Симитли, за промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди за описания имот.
3. Одобрено задание за изработване на ПУП - план за застрояване за поземлен имот № 127040, местност „Мразеница“, землище на с. Градево, община Симитли.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони от мрежата „Натура 2000“. Най-близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение е разположена защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 122 от 02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 21/2007 г.).
Така заявеното инвестиционно не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид това и свързаният с него ПУП - ПЗ не очертава рамка на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Също така не намираме основания и за предполагане на значително въздействие върху околната среда и човешкото здраве при прилагането му.
Съобразено с горното инвестиционно предложение и свързаният с него ПУП - ПЗ не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000“, включително и върху най - близко разположената защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно намерение “Изграждане на къщи за селски туризъм в имот № 1270040 с площ 3.072 дка, местност „Мразеница“, землище на с. Градево, община Симитли, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ - Благоевград за промените.