Съдържание

Посетители

В момента има 162  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2020

Съобщение №80/2020

Изх. №398(1)/13.02.2020 г.

Изменение на инвестиционно предложение „Закупуване и монтиране на технологично оборудване за производство, съхранение, отлежаване и бутилиране на вино във винарска къща, изградена в УПИ ХІV-326 в кв. 18 по плана на с. Илинденци, община Струмяни, област Благоевград“

Възложител: „ВИА ВЕРДЕ М“ ЕООД

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. №398/04.02.2020 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомяваме за следното:
Изменение на инвестиционно предложение „Закупуване и монтиране на технологично оборудване за производство, съхранение, отлежаване и бутилиране на вино във винарска къща, изградена в УПИ ХІV-326 в кв. 18 по плана на с. Илинденци, община Струмяни, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционното предложение „Закупуване и монтиране на технологично оборудване за производство, съхранение, отлежаване и бутилиране на вино във винарска къща, изградена в УПИ ХІV-326 в кв. 18 по плана на с. Илинденци, община Струмяни, област Благоевград“ с възложител „ТЕРА КЕРАЦА“ ЕООД, директорът на РИОСВ - Благоевград се е произнесъл с писмо с изх. №4130(1)/06.12.2018 г., на основание по реда и при условията на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС. Съгласно същото е предвидено закупуване и монтиране на технологично оборудване за производство на вино.
Обектът „Винарска къща за съхранение и отлежаване на вино и дегустационна“ е изграден въз основа на Разрешение за строеж №14/2006 г, издадено от ОбА – Струмяни. Сградите с обща застроена площ 493.70 м2 (Блок 1, Блок 2 и Блок 3) са в състояние „груб строеж“.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда изменение на съгласуваното инвестиционно предложение, изразяващо се в „Реконструкция и разширение на „Винарска къща за съхранение и отлежаване на вино и дегустационна“ чрез изграждане на помещение (склад) за готова продукция и бутилиране на вино във „Винарска къща за съхранение, производство и отлежаване на вино“. Реконструкцията касае само промяна на предназначението на отделните помещения, изграждане на вътрешни преградни стени, без да се засяга конструкцията на сградата. Предвижда се изграждане на две подземни нива за склад за готовата продукция и бутилково отлежаване с площ 186.50 м2.
Не се предвижда промяна в технологията на производство на вино, количеството на преработваното грозде и начина на третиране на получените при технологичния процес вторични продукти (чепки, джибри и утайки).
От представената документация става ясно, че е променен и възложителят на съгласуваното инвестиционното предложение.
Така заявеното изменение на инвестиционно предложение „Закупуване и монтиране на технологично оборудване за производство, съхранение, отлежаване и бутилиране на вино във винарска къща, изградена в УПИ ХІV-326 в кв. 18 по плана на с. Илинденци, община Струмяни, област Благоевград“, не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което проектът не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същият попада изцяло в границите на защитена зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие – BG0000366 “Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №122 от 02.03.2007 г. (ДВ, бр. 21 от 2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0000366 “Кресна - Илинденци”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното изменение на инвестиционно предложение „Закупуване и монтиране на технологично оборудване за производство, съхранение, отлежаване и бутилиране на вино във винарска къща, изградена в УПИ ХІV-326 в кв. 18 по плана на с. Илинденци, община Струмяни, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград