Съдържание

Посетители

В момента има 323  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2020

Съобщение №93/2020

Изх. №417(1)/14.02.2020 г.

Уведомление за инвестиционно предложение “Реконструкция на път за индустриална зона - гр. Симитли, изграждане на разделна канализация, водопроводна мрежа и подмяна на съществуваща такава“

Възложител: ОБЩИНА СИМИТЛИ

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 417/06.02.2020 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение “Реконструкция на път за индустриална зона - гр. Симитли, изграждане на разделна канализация, водопроводна мрежа и подмяна на съществуваща такава“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение предвижда реконструкция на път за индустриална зона - гр. Симитли, изграждане на разделна канализация, водопроводна мрежа и подмяна на съществуваща такава. Началото на трасето е при кръстовище на ул. „Георги Димитров“ и ул. „Христо Ботев“. Настилката е асфалтобетонова в продължение на около 200 м от кръстовището. Следва участък от 60 м с липсваща настилка и до края на пътя е трошенокаменна. Тротоари и бордюри липсват по цялата дължина на пътя. Асфалтовата настилка в първия участък е в много лошо състояние. Няма изградени канализационни и водопроводни мрежи.
С цел подобряване на безопасността и транспортно-техническите характеристики на пътя се предвижда уширение на пътната настилка и осигуряване на повърхностно отводняване; изграждане на разделна канализация – битова и дъждовна; изграждане на водопроводна мрежа по пътя за индустриалната зона и подмяна на съществуваща такава по ул. „Георги Димитров“.
Предвижда се реконструкцията на пътя да се извърши на два етапа. Първият започва от началото на трасето при кръстовището на ул. „Георги Димитров“ и ул. „Христо Ботев“ и завършва при пикетна точка 40 на км. 0+320, като дължината на участъка е 320 м и включва две ленти за движение (по една във всяка посока), всяка с ширина 3,91 м, бетонови пътни бордюри от двете страни и тротоар отдясно. Вторият участък започва от км 0+320 и завършва при пикетна точка 72 на км 0+551,68, което е и краят на пътя. Дължината на втория участък е 231,68 м с ширина на пътното платно от 5,50 м и бетонови ивици от двете страни.
Така заявено инвестиционното предложение не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Трасето, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 122 от 02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се засягат природни местообитания и местообитания на видове, не се предполага увреждане и трансформация на местообитания и местообитания на видове в зоните, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Реконструкция на път за индустриална зона - гр. Симитли, изграждане на разделна канализация, водопроводна мрежа и подмяна на съществуваща такава“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград