Съдържание

Посетители

В момента има 719  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2021

Съобщение №1286/2021

Изх. №4187(1)/23.12.2021 г.

Уведомление за инвестиционно предложение “Увеличаване площта на земеделско стопанство чрез засаждане на сливи в поземлен имот с идентификатор 32603.35.43 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Смолево, община Якоруда, област Благоевград“

възложител: Х. К.

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. №4187/15.12.2021 г. на РИОСВ – Благоевград, за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение „Увеличаване площта на земеделско стопанство чрез засаждане на сливи в поземлен имот с идентификатор 32603.35.43 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Смолево, община Якоруда, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За „Бизнес план по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.“ РИОСВ – Благоевград се е произнесла на с писмо с изх. №2750(1)/26.08.2019 г.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда увеличаване площта на земеделско стопанство чрез създаване на насаждение от сливи в поземлен имот с идентификатор 32603.35.43 с площ от 4026 кв. м с НТП: „друг вид трайно насаждение“ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Смолево, община Якоруда, област Благоевград. Не се предвижда напояване на насажденията.
Така заявено инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на процедура по реда на глава шеста от ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.
Най-близо са разположени границите на защитена зона BG0001030 «Родопи - Западни» за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-278/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 45/28.05.2021 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности с инвестиционното предложение, както и че при реализирането им не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, вкл. птици, предмет на опазване в защитените зони, не се създава трайна преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001030 «Родопи - Западни». В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Увеличаване площта на земеделско стопанство чрез засаждане на сливи в поземлен имот с идентификатор 32603.35.43 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Смолево, община Якоруда, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград