Съдържание

Посетители

В момента има 126  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2023

Съобщение №1746/2023

Изх. №4835(3)/19.12.2023 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Извършване на проучвателни сондажни дейности за изследване стабилността на геоложката основа в землищата на с. Долна Градешница и с. Сливница, община Кресна, област Благоевград“

възложител: „БУЛГАРТРАНСГАЗ“ ЕАД

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №4835/30.11.2023 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Извършване на проучвателни сондажни дейности за изследване стабилността на геоложката основа в землищата на с. Долна Градешница и с. Сливница, община Кресна, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящото инвестиционно предложение се инициира с цел намерение за подмяна на участък от Транзитен газопровод за Р Гърция при пресичането му на река Струма в землищата на с. Долна Градешница и с. Сливница, община Кресна, област Благоевград. Транзитният газопровод е част от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД и е въведен в експлоатация през 1995 г. Преди да се вземе инвестиционно решение за реализация на подмяната на участъка при пресичането на реката е необходимо да се изследва стабилността на геоложката основа. На база резултатите от тези проучвания ще се изясни дали извършването на подмяната е възможно на предвиденото място и по планирания способ на изпълнение.
С настоящото инвестиционно предложение е планирано да се изпълнят 2 (два) броя проучвателни сондажа, по един на всеки бряг на река Струма.
Първият проучвателен сондаж 2МС-1 е предвидено да бъде ситуиран в обхвата на поземлен имот с идентификатор 22068.5.141 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Долна Градешница, община Кресна, област Благоевград (вид територия „Горска“, НТП „За водностопанско, хидромелиоративно съоръжение“), на място с координати Х= 4619313,80, У=306591,46.
Вторият проучвателен сондаж 2МС-2 е предвидено да бъде ситуиран в обхвата на поземлен имот с идентификатор 67369.103.955 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Сливница, община Кресна, област Благоевград (вид територия „Горска“, НТП „Друг вид дървопроизводителна гора“), на място с координати Х= 4619210,24, У=306455,36.
Проучвателните сондажи ще се изпълняват с автосонда с габарити 7m/3m, която се разполага в точката на сондиране. С автосондата се правят проучвателни (ядкови) сондажи с диаметър в интервала 112-132mm на дълбочина до 20 м. В почвени интервали сондирането е без промивка, а в скални разновидности сондирането е с вода и ядкова тръба с диаметър 93 мм. Водата е в минимално количество и се доставя в туби. Извадените сондажни ядки се съхраняват в дървени сандъци. Сондажните ядки се съхраняват в офис/лаборатория на геолозите и се анализират. Дървените сандъци са инвентарни и се използват многократно.
Проучвателните сондажи е предвидено да се извършват последователно, като планираното време за извършване на един сондаж е около 2 дни.
На всеки бряг на реката е предвидено да се ползва площ с размери 20 м/20 м, на която ще се разположи автосондата и ще се извърши проучвателния сондаж. Общо засегнатата площ за двата проучвателни сондажа е 800 кв. м. Зоната за придвижване на автосондата до местата на сондажите е с ширина 3,5-4,0 м. Няма да се извършват каквито и да е дейности по отстраняване на растителност, изравняване/укрепване или друга дейност върху почвата. Не се предвижда изграждането на временни подходни пътища. За реализацията на инвестиционното предложение не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2008 г.), изменена и допълнена със Заповед №РД-993/21.10.2022 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 85/2022 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи та задължителна оценка въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици, определен с горепосочената заповед за обявяването ѝ.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо с утвърдените План на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения (ПУРН) на ЗБР (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в изразено становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” (БДЗБР) с изх. №П-01-383(1)/14.12.2023 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с вх. №4835(2)/14.12.2023 г., копие от което прилагаме за съобразяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените в инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че при реализирането им не се очаква значително отрицателно въздействие върху видовете птици и техните местообитания, предмет на опазване в горепосочената защитена зона, както и няма да възпрепятства постигането на определените специфични и подробни цели за опазване на защитената зона, тъй като: с осъществяването им не се предполага унищожаване, увреждане и трансформация на местообитания на видовете птици, предмет на опазване в защитената зона; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете птици, предмет на опазване в защитената зона или за изолиране на отделни полигони от местообитанията, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете птици, предмет на опазване в защитената зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; няма да се нарушат функционалните връзки между отделните зони в мрежата „НАТУРА 2000 – биокоридори на видове, елементи на ландшафта, които въз основа на своята линейна и непрекъсната структура или свързваща функция са значими за миграцията, географското разпространение и генетичния обмен в растителните и животинските популации и видове; реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитената зона; с реализацията на инвестиционното предложение не се очаква кумулиране на отрицателни въздействия върху предмета и целите на опазване на защитената зона, във взаимодействие с други минали, настоящи и очаквани бъдещи планове, програми, проекти или инвестиционни предложения, вкл. и такива със сходен характер в обхвата и извън обхвата на защитената зона, при реализацията на настоящето инвестиционно предложение няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Извършване на проучвателни сондажни дейности за изследване стабилността на геоложката основа в землищата на с. Долна Градешница и с. Сливница, община Кресна, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на инвестиционно предложение „Извършване на проучвателни сондажни дейности за изследване стабилността на геоложката основа в землищата на с. Долна Градешница и с. Сливница, община Кресна, област Благоевград“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и характеристиките на инвестиционното предложение или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: 1. Копие на становище с изх. №П-01-383(1)/14.12.2023 г. на БДЗБР.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград