Съдържание

Посетители

В момента има 135  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2023

Съобщение №1752/2023

Изх. №4931(1)/20.12.2023 г.

Уведомление за „Проект на Подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП-ПП) за трасе на кабелна линия 20 кV предвиден за присъединяване към електроразпределителната мрежа на ФЕЦ с мощност 500 kW в поземлен имот с идентификатор 17395.129.9, местност Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“

възложител: „ЕЛ-ЖИ“ ООД

Във връзка с представеното от Вас уведомление по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми с вх. №4931/07.12.2023 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочения проект за ПУП, което приемаме като уведомление по чл. 2, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за същия проект за ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме за следното:
Проектът на Подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП-ПП) за трасе на кабелна линия 20 кV предвиден за присъединяване към електроразпределителната мрежа на ФЕЦ с мощност 500 kW в поземлен имот с идентификатор 17395.129.9, местност Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С настоящият проект на ПУП-ПП се предвижда проектиране и изграждане на кабелна линия 20 kV с цел присъединяване към електроразпределителната мрежа на ФЕЦ с мощност до 500 kW в поземлен имот с идентификатор 17395.129.9, местност Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград.
Определеното с плана трасе на новопроектираната кабелна линия е с дължина около 187 м и е предвидено да преминава през следните поземлени имоти по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград (КККР на гр. Гоце Делчев): поземлен имот с идентификатор 17395.129.85 с трайно предназначение на територията „Земеделска“ и начин на трайно ползване „За селскостопански, горски, ведомствен път“ и поземлен имот с идевнификатор 17395.129.270 с трайно предназначение на територията „Територия заета от води и водни площи“, с начин на трайно ползване „Напоителен канал“.
За инвестиционно предложение „Изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 500 kW върху покрива на сграда в поземлен имот с идентификатор 17395.129.9, местност Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“ е проведено производство по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, приключило с писмо с изх. №4332(2)/24.11.2023 г.
С Удостоверение № 93/03.11.2023 г. на главния архитект на община Гоце Делчев е въведен в експлоатация „Склад за промишлени стоки“ с местонахождение поземлен имот с идентификатор 17395.129.9, местност Мочура по одобрените кадастрална карта на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград.
За предвиждането за изграждане на склад за съхранение на негорими насипни материали със застроена площ 2880 кв. м в обхвата на поземлен имот с идентификатор 17395.129.9, местност Мочура по КККР на гр. Гоце Делчев е проведено производство по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, приключило с писмо с изх. №1600(3)/03.05.2023 г. на РИОСВ – Благоевград. Производството е съобразено с издадено от директора на РИОСВ – Благоевград Решение №11-ОС/2012 г. за преценяване на вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони, с което е съгласувано инвестиционно предложение „Разширение на съществуващ обект – магазин за промишлени стоки“, с местоположение поземлен имот с идентификатор 17395.129.9, местност Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград.
Реализацията на предвижданията на настоящия план е свързана с реализацията на горепосочените процедирани инвестиционни предложения, без да се налага или предвижда изменение на параметри и характеристики, съобразени в хода на производствата.
Реализацията на предвижданията на плана не е свързана с промяна предназначението и/или начина на трайно ползване на засегнатите части от имотите с плана.
Реализацията на настоящото инвестиционно предложение не е свързана и с изменение на одобрения Общия устройствен план на община Гоце Делчев.
За предварителния проект на Общ устройствен план на Община Гоце Делчев е проведена процедура по екологична оценка (ЕО), чрез която е проведена и процедурата по оценка за съвместимостта (ОС) на плана с предмета и целите на опазване на защитените зони, приключила със Становище по екологична оценка №БД-02/2018 г. на директора на РИОСВ – Благоевград. Процедурата е проведена чрез оценка на степента на въздействие върху защитените зони.
Настоящият проект на ПУП-ПП не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Настоящият проект на ПУП-ПП попада в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
С гореописаният проект за ПУП-ПП не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с проекта на ПУП-ПП дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на предвижданията на така заявения ПУП-ПП е допустима спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с настоящият проект за ПУП-ПП дейности, с осъществяването им не се очаква натрупване и/или наслагване на допълнителни значителни по степен отрицателни въздействия спрямо оцененото въздействие върху защитената зона с Решение №11-ОС/2012 г. и със Становище по екологична оценка №БД-02/2018 г., вкл. и поява на кумулативно въздействия със значителен отрицателен ефект върху видовете птици и техните местообитания, предмет на опазване в защитена зона BG0002076 „Места“, в съвкупност с реализирани, одобрени или в процес на одобряване и/или разработване планове, програми, проекти или инвестиционни предложения, вкл. и такива със сходен характер в землището на гр. Гоце Делчев, тъй като с реализацията им: няма вероятност за унищожаване и натрупване и/или наслагване на въздействия водещи до влошаване качествата на важните за птиците местообитания, до промени във видовия състав, числеността и структурата на популациите на опазваните в зоната видове птици; не се предполага вероятност за формиране на продължително значително безпокойство следствие шум и усилено антропогенно натоварване на видове птици, предмет на опазване в защитената зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се нарушава кохерентността между зоните; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, включително и птици, предмет на опазване в защитената зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; не се генерират антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до значително отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитената зона, при реализацията предвидените с плана дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения „Проект на Подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП-ПП) за трасе на кабелна линия 20 кV предвиден за присъединяване към електроразпределителната мрежа на ФЕЦ с мощност 500 kW в поземлен имот с идентификатор 17395.129.9, местност Мочура по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на горепосочения проект за ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград