Съдържание

Посетители

В момента има 192  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2023

Съобщение №1794/2023

Изх. №5065(1)/29.12.2023 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Основен ремонт на сградата на физкултурен салон на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в УПИ IX, кв. 28, по плана на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“

възложител: ОБЩИНА ПЕТРИЧ

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 5065/15.12.2023 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение „Основен ремонт на сградата на физкултурен салон на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в УПИ IX, кв. 28, по плана на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
В УПИ IX, кв. 28, по плана на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград е изградена масивна сграда на два етажа, представляваща ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Марикостиново, със застроена площ 614 кв. м.
С настоящото инвестиционното намерение се предвижда извършването на основен ремонт на сградата на физкултурния салон на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Марикостиново със застроена площ около 369 кв. м и разгъната застроена площ – около 466 кв. м.
Настоящият ремонт се обуславя от лошото състояние на сградата на физкултурния салон. Инсталациите са стари и амортизирани. Спортната настилка е изгнила и попаднала. Съществуват много течове, които са предпоставка за възникване на аварии в ел. инсталацията. До настоящия момент са извършвани само частични ремонти.
С реализацията на проекта ще се извърши ремонт на покрива и на санитарните и обслужващи помещения, подмяна на външни и вътрешни врати, подмяна на спортната настилка в салона и залата за спорт, ремонт на ВиК и ел. инсталацията, полагане на ефективна топлоизолация, подмяна на дограма, изграждане на фотоволтаична централа с акумулаторни батерии за собствени нужди, изграждане на принудителна вентилация в съблекалните и санитарните помещения. Имотът е с изградена техническа инфраструктура.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на регламентираните с глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда и екологична оценка.
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие.
В близост са разположени границите на защитени зони BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 57/09.07.2021 г.) и BG0002098 „Рупите” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 28/2010 г.), изм. и доп. със заповед № РД - 567/28.06.2022 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 54/2022 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера (Основен ремонт на сградата на физкултурен салон) на заявеното ИП, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на с. Марикостиново, в близост до границите на защитените зони, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение „Основен ремонт на сградата на физкултурен салон на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в УПИ IX, кв. 28, по плана на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград