Съдържание

Посетители

В момента има 456  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Предаване на отпадъци от черни и цветни метали от физически лица

Съгласно изискванията на чл. 39, ал. 3 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО), считано от 14.07.2014 г. предаването на битови отпадъци от черни и цветни метали (ОЧЦМ) от физически лица се извършва на площадките по чл. 19, ал. 3, т. 11 от ЗУО или чрез кампании за разделно събиране на отпадъци от домакинства, организирани от кметовете на общини, безвъзмездно за всяка от страните. С Решение № 11 от 10 юли 2014 г. на Конституционния съд (КС) разпоредбите по чл. 39, ал. 3 от ЗУО е обявена за противоконституционна в частта „безвъзмездно за всяка от страните".

С решението на КС настъпва промяна в досегашната правна среда по управление на отпадъците. На основание постановеното решение и предвид липсата на осигурени площадки по чл. 19, ал. 3, т. 11 от кметовете на общини с население на населеното място над 10 000 жители, следва да се приеме, че физическите лица могат да предават ОЧЦМ на площадки на лица, притежаващи разрешение по чл. 35, ал. 1 от ЗУО, като отпадъците се приемат възмездно.
Информация за всички площадки, притежаващи разрешение за извършване на дейности с ОЧЦМ може да намерите на интернет страниците на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) и РИОСВ – Благоевград.